Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Κυνηγοί - Καταμερισμός ευθυνών ...

«Τονίσαμε χιλιάδες φορές την χρησιμοποίηση του πορτοκαλί γιλέκου, το φωνάζουμε τόσα χρόνια, μέχρι που φτάσαμε στο σημείο να το περάσουμε και ως νόμο για να πείσουμε τους κυνηγούς ότι αυτό σώζει τη ζωή τους, το αυτονόητο και πάλι αντιμετωπίζουμε την αδιαφορία, την προκλητική άρνηση ορισμένων να το χρησιμοποιήσουν και δυστυχώς να θρηνούμε νεκρούς».

Η παραπάνω παράγραφος, μέρος ανακοίνωσης προέδρου κυνηγετικού συλλόγου με αφορμή τον νεκρό συνάδελφό μας στα Πετρουλέϊκα Αρκαδίας, είναι ίδια ως προς το ύφος της με παλαιότερες ανακοινώσεις που δημοσιεύθηκαν για θανάσιμα ατυχήματα στο κυνήγι του αγριόχοιρου. Αν και συχνά επαναλαμβανόμενη, δεν παύει να έχει την αξία της, Δυστυχώς όμως, είναι και αυτή ανακοίνωση πρόχειρη, επιφανειακή, δεν καταφέρνει να πιάσει, να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Διότι είναι μονομερής. Αλήθεια, ποιος πιστοποιεί ότι το θύμα, ο κάθε νεκρός κυνηγός, δεν έφερε πορτοκαλί γιλέκο; Αυτός που πυροβόλησε; Και κατ’ επέκταση είναι αυτός που βλέπει πρώτος τον θανάσιμα τραυματισμένο συνάδελφό του. Οι άλλοι κυνηγοί το πιστοποιούν που πάνε όσο γρηγορότερα μπορούν στο σημείο του ατυχήματος; Ο αρχηγός της ομάδας; Η Θηροφυλακή και η Αστυνομία που καταφθάνουν πολύ αργότερα;
Στο θανάσιμο ατύχημα του κυνηγού των αγριόχοιρων, τελικά φταίει πάντα ο ένας; αυτός που δεν φορά το πορτοκαλί γιλέκο; Αυτός που πυροβόλησε και σκότωσε δεν φέρει ευθύνη, αυτός δεν παραβαίνει κυνηγετικούς κανόνες; Αυτός που πυροβολεί τον θάμνο, την σκιά, που πιστεύει ότι η κίνηση στο πυκνό φανερώνει θήραμα, τι είναι; Κυνηγός; Αυτός που πυροβολεί χωρίς να βλέπει το θήραμα (αλλά νομίζει ότι είναι θήραμα) γιατί απέχει από πύρινες ανακοινώσεις προέδρων κυνηγετικών συλλόγων; Διότι σε καμία ανακοίνωση παρεμφερή, δεν έχω διαβάσει να καταδικάζεται και αυτός που πυροβόλησε, παρά μόνο ο νεκρός κυνηγός. Ο πυροβολών δεν έχει θέση στην ανακοίνωση; Αυτός ακολουθεί τους κυνηγετικούς κανόνες; Τους γραπτούς και τους άγραφους;
Συνεχίζει όμως η ανακοίνωση: «Στον αγώνα εναντίον των λαθροθήρων (γιατί και αυτοί που δεν χρησιμοποιούν το πορτοκαλί γιλέκο είναι λαθροθήρες) δεν περισσεύει κανείς, και η μάχη θα πρέπει να αρχίζει με μπροστάρηδες τα μέλη των Διοικήσεων των Συλλόγων». Αλήθεια, πως γίνεται να είναι κάποιος λαθροθήρας όταν κυνηγά με νομοταγή ομάδα; Όταν είναι νόμιμος κυνηγός με τις σχετικές άδειες περί κατοχής όπλου και θήρας;  Κάποιος που δεν φέρει γιλέκο, είναι παραβάτης συγκεκριμένης διάταξης, αυτό λέει ο νόμος, δεν είναι λαθροθήρας. Άλλο πράγμα η συγκεκριμένη παράβαση και άλλο πράγμα η λαθροθηρία.
Όμως, η κάθε ομάδα που κυνηγά αγριόχοιρους, δεν έχει αρχηγό; Αυτό δεν ορίζει το εθιμικό δίκαιο που έχει ισχύ όπως ο γραπτός νόμος; Ο αρχηγός της κάθε ομάδας δεν φέρει ευθύνη για το αν κάποιο μέλος δεν φέρει γιλέκο ή τις σχετικές άδειες; Αν ο κάθε αρχηγός ομάδας φρόντιζε καθ’ όλα για την ασφάλεια της πριν από κάθε κυνηγετική εξόρμηση, αν πιστοποιούσε με έναν απλό έλεγχο την νομιμότητα του κάθε μέλους της (τις σχετικές άδειες), ασφαλώς και θα προλαβαίναμε πολλά ατυχήματα. Απουσιάζει όμως και ο αρχηγός της ομάδας από προγενέστερες ανακοινώσεις για το ίδιο θέμα.
Πέρα από τις ανακοινώσεις που δημοσιεύονται έπειτα από ανθρώπινες απώλειες στο κυνήγι μας, καλό θα είναι αυτές να είναι πλήρεις, Και αν θέλουμε να δούμε το μεγάλο πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις, θα πρέπει να το δούμε σφαιρικά. Ούτε τα μεγάλα λόγια (γιατί και αυτοί που δεν χρησιμοποιούν το πορτοκαλί γιλέκο είναι λαθροθήρες), ούτε ο εφησυχασμός λύνουν το πρόβλημα. Πόσο μάλλον η μονομερής και αβίαστη καταδίκη του ενός, που πάντοτε είναι το θύμα.
Ας τα δούμε όλα αυτά αν θέλουμε να σώσουμε το κυνήγι μας. Και ας αποφύγουμε λόγια κούφια μπαίνοντας στην ουσία του προβλήματος.
=====================

Δημοσιεύθηκε στο "Κυνήγι" του Ελεύθερου Τύπου την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013