Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

Ο άνθρωπος και η φύση σήμερα

Πριν την επικράτηση του ορθού λόγου, της επιστημονικής σκέψης, της εκβιομηχάνισης και όλων των χαρακτηριστικών των αναπτυγμένων χωρών, το δάσος ήταν πολύ κοντά στον άνθρωπο της υπαίθρου, τροφοσυλλέκτη και κυνηγό πριν την νεολιθική επανάσταση, γεωργό και κτηνοτρόφο κατόπιν।

Αφ’ ότου καταργήθηκε η διάκριση του αγροτικού από τον αστικό πολιτισμό, από την στιγμή δηλαδή που η ύπαιθρος μετέχει του σύγχρονου πολιτισμού, η αντίληψη του δάσους ως πλουτοπαραγωγική πηγή ή ως έκταση προς εκμετάλλευση, κυριαρχεί ενώ βαθμιαία εξαφανίζεται η πλούσια μυθολογία του δάσους।

Κανείς δεν φοβάται πια τον θάνατο του στοιχειωμένου δέντρου και έτσι η οικοπεδοποίηση, η τουριστική ανάπτυξη, οι εκχερσώσεις, η ανεξέλεγκτη βόσκηση, η μόλυνση του εδάφους και του νερού από τα χημικά λιπάσματα φυτοφάρμακα και οι πυρκαγιές απειλούν τα δάση।

Το λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης περιστοιχίζεται από τους ορεινούς όγκους του Μαινάλου, του Λυκαίου και του Ταΰγετου। Από τις πλαγιές τους πηγάζουν οι ποταμοί Αλφειός, Λούσιος, Γαθεάτης, Καρνίων και Ελισσώνα. Περίπου την ίδια μορφολογία έχει και η υπόλοιπη Ελλάδα

Κατά μήκος των ποταμών αυτών υπάρχει πλούσια βλάστηση και ποικίλα είδη χλωρίδας। Στις όχθες τους αναπτύχθηκαν γενεσιουργοί πολιτισμοί πριν ακόμη και από τους Πελασγούς। Οι ίδιοι διασχίζουν το λεκανοπέδιο ακούραστα, αιώνες τώρα υποστηρίζοντας την χλωρίδα και πανίδα και προσπαθώντας στις δύσκολες εποχές να χορτάσουν με τα ψάρια τους την πείνα των ανθρώπων των διπλανών οικισμών। Επίσης στο Μαίναλο και τον Ταΰγετο απλώνονται όμορφα ελατοδάση ενώ στο Λύκειο η Αρκαδική δρυς (βαλανιδιά)। Στην Αρκαδική μυθολογία δρυάδες και Δρυίδες ήταν νύμφες των δασών και ψυχές των δέντρων πού πέθαιναν μαζί με αυτά। Το όνομα τους το πήραν από τις δρυς।

Επιπλέον γνωρίζουμε ότι το δάσος είναι απαραίτητο για το θήραμα διότι εκεί βρίσκει τροφή και νερό και μπορεί να κρύβεται από τους εχθρούς του।

Χρήσιμο είναι και για άλλες δραστηριότητες όπως μελισσοκομία, ξυλεία συλλογή καρπών, συλλογή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, επίσης είναι απαραίτητο για την ζωή μας γιατί παράγει οξυγόνο και δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα।

Όλες οι προαναφερόμενες καταχρήσεις λοιπόν μας οδήγησαν στην μεγάλη καταστροφή του καλοκαιριού μαζί με την αλλαγή σκέψης που έχει κάνει ο σύγχρονος άνθρωπος ,που δεν ενδιαφέρεται για τίποτα παρά μόνο πόσα θα βάλει στην τσέπη।

Κανείς σήμερα δεν συμμετέχει σε κατάσβεση φωτιάς παρά μόνο να βγάλει φωτογραφίες η βίντεο με το κινητό του, έχουμε γίνει σύγχρονοι Νέρωνες

Εμείς περιμένουμε να σβήσουν τις φωτιές οι πυροσβέστες ,τα αεροπλάνα και το κράτος και μετά να κάνουμε την κριτική μας ।

Γιατί έφτασε το κυνήγι στο εμπόριο;
Γιατί τα μεγάλα εστιατόρια σερβίρουν αγριόχοιρο, ελάφι, ζαρκάδι, λαγό, πέρδικα;
Γιατί οι περισσότεροι από εμάς τους κυνηγούς έχουμε 1,2,3 καταψύκτες;
Γιατί έχουμε κάνει ένα πανάρχαιο σπορ επάγγελμα νύκτα και μέρα;
Γιατί στήνουμε κράχτες για ορτύκια κ.λ.π;
Γιατί κυνηγάμε αγριόχοιρο, λαγό και πέρδικα κάθε μέρα;
Τι θα τα κάνουμε τόσα θηράματα, δεν θα τα πουλήσουμε;

Γιατί αντί να χτυπήσουμε 10 τσίχλες να πιούμε ένα κρασί το βράδυ με την οικογένεια ή με τους φίλους χτυπάμε 200;

Και το χειρότερο αδειάζουμε τους καταψύκτες τον Αύγουστο από αμάδητα πουλιά για να τους γεμίσουμε την νέα κυνηγετική σαιζόν και ούτω καθεξής;

Αντί να μαζέψουμε λίγη ρίγανη ή άλλα αρωματικά φυτά για το σπίτι μας γιατί πάμε και μαζεύουμε όλο το δάσος και μας ανοίγει η όρεξη μετά να κονομήσουμε και τα πουλάμε;
Αλλά δεν βαριέσαι εμείς να κονομήσουμε και τι θα κάνουν οι επόμενες γενιές δεν μας ενδιαφέρει!

Μα οι επόμενες γενιές είναι τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας!

Εντάξει αυτοί θα την βρουν την άκρη !είναι πιο μάγκες από εμάς
Έπειτα φύγαμε από τα χωριά μας, μεγαλώσαμε, ανεβήκαμε επίπεδο διαβίωσης, φτιάχνουμε σπίτι στη πόλη, εντάξει και ένα τζάκι δεν βλάπτει τώρα αν θα κόψουμε και ένα δάσος πάλι δεν βλάπτει, γιατί οι άλλοι τι κάνουν; Εμείς θα σου σώσουμε την Ελλάδα και τον πλανήτη γενικότερα ।

Γιατί τα ρέματα και τα ποτάμια είναι γεμάτα σκουπίδια;
Τα νερά αυτά ποιός θα τα πιει;

Τα θηράματα, τα ήμερα ζώα του τσοπάνη, τα φυτά του μανάβη και όλα αυτά καταλήγουν στο πιάτο μας, δεν είμαστε χαζοί;

Περιμένουμε να πάρει μέτρα το κράτος, τι μέτρα δηλαδή; να βάλει ένα χωροφύλακα σε κάθε ένα άνθρωπο να μας φυλάει μην και κάνουμε καμιά παράβαση, δεν είναι κατάσταση αυτή ।

Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ΓΗ και η ΦΥΣΗ χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση

Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο πλανήτης ΓΗ μας βαρέθηκε και σε άλλον Πλανήτη να πάμε θα τον Διαλύσουμε ।

Σωτηρόπουλος Δημήτρης - πρώην Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Μεγαλόπολης
sotiropoylos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: