Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2007

Ο παπάς του χωριού...

Ο παπάς του χωριού!, πρόσωπο σεβάσμιο, όπως και ο δάσκαλος, όπως και ο χωροφύλαξ. Τα παλαιά χρόνια βέβαια, που όλα τάσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά!

Σήμερα, στις άγιες μέρες μας, ο παπάς είναι και ζευγάς. Τι να κάνει και αυτός όταν ακούει και βλέπει τόσα μύρια ευτράπελα από τα ανώτερα επίπεδα της ιεραρχίας του. Θα πέσει και αυτός χαμηλά, θα κατρακυλήσει στον βούρκο. Όταν διαβάζει για την «τζένη» και ξέρει πως είναι «άγιος», δεν θέλει και πολύ για να αρχίσει τα μπινελίκια, και μετά για σιγουριά κάνει και το σταυρό του.

Και οι παπάδες άνθρωποι είναι, με οικογένεια, παιδιά να μεγαλώσουν, και με τις ανάγκες τις καθημερινές του ποιμνίου τους. Ακούγοντας λοιπόν για παπά που κυνηγάει «άγρια», λέω, γιατί όχι. Ένα Σάββατο, που δεν έχει ο παπάς εκκλησία, μνημόσυνα και μυστήρια να τελέσει, πετάγεται με την παρέα του, τους φίλους του, τους συντοπίτες του, για ένα κυνήγι.

Το παράδοξο άλλο είναι. Να είσαι παπάς και λαθροθήρας!!! Σάββατο βράδυ, αντί να ξεκουράζεσαι στο τζάκι σου, με την παπαδιά να πλέκει και τα παπαδοπαίδια εκεί τριγύρω να παίζουν και να διαβάζουν, εσύ ξεγλιστράς στο βαθύ σκοτάδι και χάνεσαι στο πυκνό!! Που πάς παπά τα βράδια με το όπλο επ’ ώμου? Ποιος σατανάς μπήκε μέσα σου και σε ωθεί στην παρανομία?

Γι’ αυτό λένε: «της νύκτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά». Να πηγαίνεις με το αμάξι σου το βράδυ στο σπίτι σου, περνώντας αναγκαστικά από έρημους δρόμους του δάσους και να συναντήσεις έναν ρασοφόρο να κάνει βόλτες! Δεν θα αγχωθείς? Δεν θα ανέβουν οι παλμοί σου? Δεν θα μονολογήσεις: «ο σατανάς!!».

Παπά, κυνήγα αφού σου αρέσει την νύκτα, αφού έχεις την έγκριση του θεού, αφού έχεις και την δική μας την ανοχή. Βλέπεις, μάθαμε να σεβόμαστε τα ράσα, από τότε που τα τίμησε στο Μανιάκι ο Παπαφλέσσας. Μάθαμε να τα σεβόμαστε και δεν μάθαμε να τα ξεχωρίζουμε.

Το πρωί της κυριακής παπά, σαν πάς στην εκκλησία, ευλόγησε και τις δικές σου ανομίες, μην τις συγχωράς. Κοίταξε το ποίμνιο σου που θα σταυροκοπείτε και δώστου αντίδωρο από το «θείο» χέρι σου.

Εσύ παπά είσαι πάνω από τους νόμους των ανθρώπων, και θηροφύλαξ να σε πιάσει, θα σε δικάσει η εκκλησιαστική δικαιοσύνη, αυτή που δικάζει τα θεία και όχι τα ανθρώπινα!!

Παπά, την ευλογία σου…

Δεν υπάρχουν σχόλια: