Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

Οι αντοχές της Φύσης


Που πήγαν οι κυνηγοί σήμερα? Ελάχιστες ομάδες συνάντησα στην συνηθισμένη βόλτα μου। Μήπως κάνουν πρόβες για την αυριανή παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου? Εν δυό και τα σχετικά? Μου άρεσε σήμερα το βουνό, ήταν ήσυχο. Κάνοντας και μια βόλτα στα καμένα, έφτασα μέχρι τον Αλφειό. Οι τελευταίες δυνατές βροχές ξέπλυναν τον τόπο, έδιωξαν τις στάχτες και τα αποκαΐδια και μου φάνηκε πως είδα μερικές ελιές να πετάνε πάλι τα φύλλα τους.

Είναι δυνατή η φύση। Όσοι «ειδικοί» μιλάνε για αναδάσωση, πρέπει να περιμένουν λίγο καιρό, να δούν τι μπορεί να κάνει μονάχη της. Μήπως χρειάζεται, οι αρμόδιες υπηρεσίες, να εκδώσουν και άλλη μια διάταξη που να λέει ότι απαγορεύεται η βοσκή των αιγοπροβάτων στα καμένα? Σίγουρα η διάταξη αυτή θα φέρει θεαματικά αποτελέσματα, θα αρχίσει ο τόπος να πρασινίζει από την αρχή.

Εκεί που υπάρχει ένα πρόσθετο πρόβλημα, είναι στις πλαγιές που γυμνές τώρα από τα δέντρα, διαλύονται। Τα χωματοβούνια έχουν φτάσει σε κεντρικούς δρόμους και θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στο εξής. Στην παραμικρή βροχή δίχως τα εμπόδια που είχαν, θα διαλύονται σαν τον πηλό.

Ο Αλφειός ήταν θολός। Δεν έχει καθαρίσει καλά από τις τελευταίες δυνατές βροχοπτώσεις. Κρίμα, και είχαμε καλό εξοπλισμό από καλάμια μέχρι και τεχνητά δολώματα.

Στην επιστροφή προς τα ορεινά, ένα ζευγάρι γεράκια αλήτευαν στον αέρα। Μια μεγάλη αλεπού μας κοίταζε καλά – καλά, ένα μικρό μοσχάρι πήγε να καβαλήσει ένα θηλυκό και έπεσε!!, ένας σκαντζόχοιρος περίμενε υπομονετικά στην άκρη του δρόμου για να περάσουμε.

Φτάνοντας στο σπίτι, ο γάιδαρος από απέναντι έλεγε το τραγούδι του। Και ποιος τον άκουγε? Κανείς. Το χωριό άδειασε και αυτό, τους έπιασε ο χειμώνας τους πολλούς και πήγαν στην Αθήνα. Οι ελάχιστοι, μέσα στα σπίτια κλεισμένοι, δίπλα στο τζάκι, παρέα με την μοναξιά τους.

Δύσκολη η ζωή στα χωριά τον χειμώνα। Και επικίνδυνη για τους γερόντους που ξέμειναν να φυλάνε θερμοπύλες.

Στην φωτό: μπάνιο στον Αλφειό

Δεν υπάρχουν σχόλια: