Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2007

Όπλο για το κυνήγι των αγρίων...

Όπλα για το κυνήγι του αγριογούρουνου υπάρχουν άφθονα στην αγορά και για όλα τα βαλάντια। Οι περισσότεροι κυνηγούν με καραμπίνες και οι ελάχιστοι – οι ρομαντικοί θάλεγα εγώ, κυνηγούν με δίκαννα.

Στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική, συνηθίζουν και κυνηγούν με ραβδωτά όπλα, στην χώρα μας ακόμα είναι απαγορευμένα όμως।

Για το κυνήγι έχω διάφορα όπλα, καραμπίνα, μονόκαννο, δύο παλιά δίκαννα με κοκόρια!!, το ένα μάλιστα μπροσθογεμές। Υπάρχουν και τα κλασικά όπλα που όμως φυλάγοναι σαν κόρη οφθαλμού. Ο περίφημος Γκράς του παππού, αλλά και το καριοφίλι με τις ασημοστολισμένες πιστόλες, από αγώνες και επαναστάσεις εθνικοαπελευθερωτικές!

Το τίμιο κυνήγι για το αγριογούρουνο – κατά την ταπεινή μου γνώμη, πρέπει να γίνεται με μονόκαννο। Με το όπλο δηλαδή που οι περισσότεροι των κυνηγών το θεωρούν μπανάλ! Και αυτό διότι παίρνει μόνο ένα φυσίγγι. Και διότι πιστεύουν ότι στο συγκεκριμένο κυνήγι, η καραμπίνα με 3, 5, 8 φυσίγγια, δίνει δύναμη πυρός και ασφαλίζει κατά κάποιο τρόπο την προσπάθεια.
Είναι τίμιο να κυνηγάς με μονόκαννο – και μάλιστα με μονόβολο φυσίγγι। Αν πετύχεις το αγριογούρουνο, το καθάρισες. Αν δεν το πετύχεις, μέχρι να γεμίσεις, του δίνεις την ευκαιρία να απομακρυνθεί και να χαθεί από το βεληνεκές σου. Αν πάλι το πετύχεις με μονόκαννο και έχεις φυσίγγι οκτάβολο, πιθανότατα να το τραυματίσεις και να διαφύγει πάλι. Στην περίπτωση αυτή, είναι θλιβερό, ένα ζώο να περιφέρεται τραυματισμένο που κάποια στιγμή, αλλά μακριά από σένα, θα πέσει νεκρό.

Με μονόκαννο λοιπόν και ας λένε οι «ειδικοί» ότι θέλουν. Μία ευκαιρία εσύ και μία το γουρούνι. Αυτό είναι – πάντα κατά την ταπεινή μου γνώμη το καλό και τίμιο κυνήγι.

Στο βουνό βέβαια, οι περισσότερες καραμπίνες είναι έτοιμες για 5 και 8 φυσίγγια. Για τον πιθανό έλεγχο της Θηροφυλακής γίνονται εύκολα και γρήγορα όλες οι καραμπίνες νόμιμες, για 3 φυσίγγια, όπως ορίζει και ο νόμος. Είναι πιστεύω θέμα φιλοσοφίας του κάθε κυνηγού, να επιλέξει το όπλο με το οποίο θα κυνηγήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: