Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Εκπαιδευτικά στον καύσωνα …


Η πολύ ζέστη που ήλθε μάλλον για να μείνει, δεν στάθηκε εμπόδιο για την πολυπληθή ομάδα των γουρουνοκυνηγών να πάει για εκπαιδευτικό.

    Περίπου 30 κυνηγοί (;) έβγαλαν τα σκυλιά από τα σκυλόκουτα που είχαν κυριολεκτικά σκάσει – και απορώ που βγήκαν και σώα, και τα αμόλησαν στη καυτή γη να πάνε να ψάξουν για γουρούνια. Εκπαιδευτικό γάρ το σκηνικό, ή αν θέλετε, ασκήσεις καταδρομέων υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες (καύσωνας).

   Τα σκυλιά, όσο και αν τα «εκπαίδευαν», εκείνα προτιμούσαν τη λιγοστή δροσιά ενός μικρού πουρναριού, ή μιας φτέρης, ή όπου ο επικίνδυνος ήλιος δεν έκαιγε με τις ακτίνες του. Ο τόπος ολάκερος είχε πυρώσει και αυτά τα καημένα έπρεπε να εκτελέσουν εντολές – «εκπαιδευτικές» φυσικά. Αν είχαν μιλιά, θα εκλιπαρούσαν τα αφεντικά τους να μην τα ταλαιπωρούν δίχως λόγο και αιτία. Αλλά και αν τα αφεντικά τους είχαν μυαλό, και λίγη έστω αγάπη για τα σκυλιά τους, θα καταλάβαιναν από το παραπονιάρικο γάβγισμά τους, από τη δακρυσμένη τους ματιά. Μα όχι, τα αφεντικά είναι «εκπαιδευτές», προφανώς θα έχουν καλό όνομα στη κυνηγετική πιάτσα – και προφανές είναι πως θέλησαν να αποδείξουν σε υποψήφιους αγοραστές (;), ότι, τα δικά τους σκυλιά είναι παντός καιρού.

    Αμ δεν ήταν παντός καιρού. Όταν το λιοπύρι χτυπά αλύπητα την πέτρα και το χέρσο χωράφι, όταν στεγνώνει τους χυμούς του δέντρου και το ξεραίνει με τη λάβα που γίνεται κυρίαρχο στοιχείο του χώρου – τότε τα ταπεινά σκυλιά, όσο καλά και αν είναι στο κυνήγι, σταματούν, θέλουν να δροσιστούν, να ξαποστάσουν, να ανασάνουν. Αλλά που…… τα αφεντικό έδωσε εντολές που πρέπει να εκτελεσθούν…..

    Κάπως έτσι κυλούν τα πράγματα με ορισμένους κυνηγούς την περίοδο αυτή. Το γιατί δε,  βγαίνουν στο βουνό για τα εκπαιδευτικά τους με μεγάλη παρέα, υποθέτω ότι η εντολή του αρχηγού θα είναι αυτή. Βέβαια, όλο και κάποιοι θα λουφάρουν την άσκηση με τον κωδικό «η καυτή ξερολιθιά», οπότε μάλλον η νόμιμη παρέα των γουρουνοκυνηγών ίσως και να ξεπερνά τα 40 άτομα.

    Μου αρέσουν αυτά τα σκηνικά, να δω και πάλι στην κυνηγετική περίοδο όταν με το καλό αρχίσει, 40 κομάντος να ζώνουν το βουνό και 20-30 σκυλιά να κυνηγάνε γουρούνια. Και μετά με καμάρι, να γεμίσουν τις καρότσες των αγροτικών με τα ( πόσα άραγε;) γουρούνια, και να περιφέρονται σαν τους κλεφτοαρματωλούς με τα λάφυρα της Ντρομπολιτσάς. Η επίδειξη είναι δείγμα μαγκιάς - τα έχουμε θέσει πάλι τα ζητήματα αυτά, και προσδίδει στην ομάδα κύρος, και στο αφεντικό, συγνώμη, στον αρχηγό δίνει χρήμα – αφού προφανές και πάλι είναι ότι τόσα γουρούνια πάνε προς πώληση – για την τόνωση της οικονομίας δηλαδή με μαύρο χρήμα.

    Θλιβερό το θέαμα να βλέπεις κυνηγούς να ταλαιπωρούν τα σκυλιά τους, να μην τα σέβονται και να μην τα αγαπούν. Ίσως είναι από τους κυνηγούς αυτούς που αφήνουν ελεύθερα στο βουνό κυνηγόσκυλα - αφού αυτά δεν είναι καλά στο κυνήγι τους – και το έχουμε ζήσει και αυτό το θέαμα, πανέμορφα σκυλιά, παρατημένα, να γίνονται επικίνδυνα στο βουνό αναζητώντας τροφή για την επιβίωσή τους, και να ορμούν συνηθέστατα σε στάνες με γιδοπρόβατα.

    Πέρυσι έγραφα για 5-6 beagles παρατημένα στο βουνό και αναρωτιόμουν ποιος αλήτης κυνηγός (;) εγκατέλειψε τέτοια πανέμορφα πλάσματα στο πουθενά, και πόσο αυτός ο άθλιος τύπος έφερε με καμάρι το όνομα του κυνηγού. Εγκατέλειψε σκυλιά και δημιούργησε δολοφόνους. Αλλά, τι να του πείς του τύπου αυτού; Καταλαβαίνει; Έχει επαφή με την πραγματικότητα; Και όμως αυτός ο τύπος θα είναι ασφαλώς εξέχων μέλος της μικροκοινωνίας του, ενδεχομένως και εκπαιδευτής δεινός…..

   Θλιβερή είναι και η διαπίστωση, ότι θέλουμε πολύ, μα πάρα πολύ δουλειά ακόμα, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο εκείνο που δεν θα χρειάζεται να μιλάμε για όλα αυτά τα άσχημα που συμβαίνουν στην δική μας οικογένεια. Αλλά και πώς να πείς στον κυνηγό εκείνο που είναι μέλος πολυπληθούς ομάδας ότι: «καλά συνάδελφε, δεν καταλαβαίνεις ότι συμμετέχεις σε παράνομη ομάδα; Αξίζει για σένα να συντηρείς την παρανομία σαν συχνή έκφανση της ζωής σου; Και γιατί το κάνεις; Για το κρέας; Για το χρήμα; Διότι για το κυνήγι αποκλείεται να το κάνεις».

    Θλιβερή η εικόνα, να βλέπεις 30 κυνηγούς μέσα στον καύσωνα να βασανίζουν με τις πρακτικές τους τα σκυλιά αυτά, από τα οποία θα έχουν την απαίτηση, να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις στο κυνήγι του κάπρου όταν αυτό θα ξεκινήσει.

======================

Δημοσιεύθηκε στο «Κυνήγι» του Ελεύθερου Τύπου την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012