α) Πρόεδρε, ας αρχίσουμε από το Νομό Δράμας. Μιλήστε μας για τις φυσικές ομορφιές του Νομού σας, την προστασία του περιβάλλοντος, τις προοπτικές που διαγράφονται μέσα από εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης.
Ο νομός Δράμας είναι το πλείστον ορεινός, με κυρίαρχους τους ορεινούς σχηματισμούς της Δυτικής Ροδόπης στα βόρεια και βορειανατολικά, του Ορβήλου στα βορειοδυτικά, του Μενοίκιου στα δυτικά, της Λεκάνης στα νοτιοανατολικά και του Φαλακρού στο κέντρο. Στο νότιο τμήμα του βρίσκεται η εύφορη πεδιάδα της Δράμας που στα χαμηλότερα τμήματα της (υψομετρικά) βρισκόταν (αποξηραμένη σήμερα) η λίμνη Βοϊράνη την οποία τροφοδοτούσαν οι ποταμοί Λυδίας και Αγγίτης. Τον νομό διασχίζει ο ποταμός Νέστος, ο οποίος εισέρχεται από την γείτονα Βουλγαρία στα βόρεια του νομού και αφού τον διασχίσει διαγώνια με κατεύθυνση νοτιοανατολική, τον εγκαταλείπει για να συνεχίσει στο νομό Ξάνθης. Ο Νέστος αποτελεί και το φυσικό νοτιοδυτικό όριο της οροσειράς της Ροδόπης.
Οι ορεινοί αυτοί σχηματισμοί είναι καταπράσινοι με αποτέλεσμα το 80% περίπου της επιφάνειας του νομού να καλύπτεται με δάση ή θαμνώδες. Τα δάση της Ροδόπης με κυρίαρχο δέντρο την ερυθρελάτη παράγουν το μεγαλύτερο ποσοστό, ποσοτικός και ποιοτικός, της εγχώριας ξυλείας Για το λόγω αυτό και τα κυνηγοτόπια που συνθέτει το τοπίο του τόπου μας, ευνοούν την ανάπτυξη των μεγάλων θηραμάτων. Βέβαια το τοπίο αυτό είναι και το δέλεαρ για την εμφάνιση πολιτικών προθέσεων και τάσεων για οικοανάπτυξη, ίδρυση εθνικών πάρκων και άλλων προστατευόμενων περιοχών, που στην ουσία στόχο έχουν το << ροκάνισμα >> ευρωπαϊκών κονδυλίων και καθόλου ίσως την προστασία και την ορθολογική ή αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων. Σ’ αυτό το πλαίσιο ίσως και το κυνήγι αντιμετωπίσει προβλήματα στο άμεσο μέλλον. Γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζετε σ’αυτούς τους κύκλους υπάρχει η άποψη, εσφαλμένα βέβαια, ότι το κυνήγι δεν συνάδει με την προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος. Πάντως μιας και μου δίνετε αυτή η δυνατότητα θα ήθελα μέσα από αυτές τις στήλες να δηλώσω, ως ένας άνθρωπος που γεννήθηκα και συνεχίζω να ζω και να δραστηριοποιούμαι σε αυτό το τοπίο, ότι αν οι πολιτικοί και οι τεχνοκράτες που θα λάβουν τις όποιες αποφάσεις για περαιτέρω προστασία και διατήρηση αυτού του μοναδικού οικοσυστήματος, είτε ιδρύοντας εθνικά πάρκα, είτε δεν ξέρω τι άλλο, διώξουν από μέσα τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται και προσφέρουν σε αυτό και ταυτόχρονα ζουν από αυτό (υλοτόμοι, κτηνοτρόφοι, κυνηγοί κ.α.), οι πράξεις τους αυτές θα γυρίσουν ως μπούμερανγκ, όχι εναντίον τους δυστυχώς, αλλά εναντίον του ίδιου του οικοσυστήματος. Και να γίνω πιο σαφής θα σας κάνω μια ρητορική ερώτηση: σε μια δασική πυρκαγιά ποιοι τρέχουν να τη σβήσουν, οι υλοτόμοι ή οι οικοτουρίστες.
Όσο για τις λοιπές ομορφιές του νομού μας να προσθέσω ότι διαθέτει ένα υπέροχο σπήλαιο αυτό του Μααρά στις πηγές του Αγγίτη, χιονοδρομικό κέντρο στο Φαλακρό, μουσείο φυσικής ιστορίας της Ροδόπης στον οικισμό του Παρανεστίου, ιερό του Διόνυσου στον οικισμό της Καλής Βρύσης, σπουδαίες μεταβυζαντινές εκκλησίες, της πηγές της Αγίας Βαρβάρας στο κέντρο της πόλης και πολλά άλλα αξιοθέατα τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για τουριστικές δραστηριότητες.
1. Στα πλαίσια του προγράμματος βελτίωσης των βιοτόπων και ενίσχυσης της άγριας θηραματοπανίδας με τροφή, προβαίνουμε στις εξής δραστηριότητες:
α) Πραγματοποιούμε δεντροφύτευση άγριων καρποφόρων δέντρων, ως επί των πλείστον καστανιές, τον μήνα Μάρτιο με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας της Δασοπονίας. Ο χώρος όπου γίνεται η δεντροφύτευση, περιφράσσετε με πασσάλους καστανιάς και σύρμα ίσιο και αγκαθωτό. Τοποθετούμαι πόρτα με λουκέτο, οπότε είναι προστατευμένο από τα ζώα. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε στην περιοχή μας, αλσύλλια καστανιάς.
β) Πραγματοποιούμε σπορές ηλιόσπορων σε αγροτεμάχια που εκμισθώνει ο σύλλογος, για να κρατήσουμε τα τρυγόνια.
γ) Διαθέτουμε σπόρους σε σακουλάκια στους κυνηγούς για την σπορά τους σε κυνηγότοπους. Τροφή για λαγό – πέρδικα και άλλα θηράματα. Τα αποτελέσματα όπως μας πληροφορούν οι συνάδελφοι, είναι θετικά.
2. Το Υπουργείο μας διαθέτει κάθε χρόνο από τα κρατικά εκτροφεία φασιανούς για τον εμπλουτισμό των βιοτόπων. Οι φασιανοί τοποθετούνται στους πυρήνες προσαρμογής και απελευθέρωσης, που έχουν κατασκευαστεί από τον σύλλογο, και τους οποίους δακτυλιώνει. Όσοι κυνηγοί θηρεύσουν τέτοιο φασιανό (με δακτυλίδι) να ενημερώνουν τον σύλλογο μας ώστε να γίνεται καταγραφή των στοιχείων. Τα αποτελέσματα των απελευθερώσεων θα φανούν μακροχρόνια.
3. Κάθε χρόνο, σε συνεργασία με τους θηροφύλακες, τοποθετούμε πινακίδες ή αντικαθιστούμε τις κατεστραμμένες στα ΚΑΖ, στις ζώνες διάβασης ορτυκιών – τρυγονιών και στις ΖΕΣ. Η τοποθέτηση πινακίδων γίνεται σε σημεία τέτοια, ώστε να είναι εμφανείς και να γίνονται αντιληπτές από τους κυνηγούς, προς αποφυγή σύγχυσης.
4. Τυπώνουμε και διαθέτουμε στα μέλη μας, κάθε χρόνο, έντυπο ενημερωτικό υλικό με σκοπό την ενημέρωση και κατάρτιση των κυνηγών. Κυνηγετικό οδηγό (χάρτη) του Νομού μας, εγκυκλίους και άλλα έντυπα (προστασία των δασών, δραστηριότητες του συλλόγου). Για την ατομική τους προστασία, τους διαθέτουμε καπέλα χρώματος πορτοκαλί, (με χορηγούς).
5. Ο Σύλλογός μας έχει αποκτήσει τη δική του ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, όπου μέσα από αυτήν, προβάλλονται οι δραστηριότητες του Συλλόγου με φωτογραφικό υλικό, ο χάρτης του Ν. Δράμας με κάθε λεπτομέρεια που ενδιαφέρει τον κυνηγό και όχι μόνον. Σκοπός είναι, μέσα από την δική μας ιστοσελίδα μα προβάλουμε το έργο του Συλλόγου και το Νομό μας (ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.λ.π.).
6. Ο σύλλογος μας έχει ενταχθεί από τον Ιούλιο του 2001, στο Εθνικό σύστημα Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας.
H Γεν. Γραμματεία Πολ. Προστασίας, μας ενισχύει οικονομικά κάθε χρόνο, από το 2002, για προμήθεια επιχειρησιακού εξοπλισμού. Προβήκαμε στην προμήθεια πολλών υλικών, που εξυπηρετούν τον Σύλλογο στις διάφορες δραστηριότητες του..
- Συμμετέχει στο Συντονιστικό Νομαρχιακό Όργανο για την προστασία του Ν. Δράμας από πυρκαγιές.
- Συνδράμει στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
- Για την πυρασφάλεια, τους θερινούς μήνες, διαθέτοντας το όχημα του Συλλόγου με εθελοντές κυνηγούς και τον ιδιωτικό θηροφύλακα του Συλλόγου, περιπολεί στις περιοχές υψηλού κινδύνου, κατόπιν υποδείξεως της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
- Για την προστασία των δασών από πυρκαγιές, κατασκευάσαμε και τοποθετήσαμε πινακίδες με συνθήματα πρόληψης και προστασίας πυρκαγιών. Συνθήματα επίσης γράψαμε σε βράχους και πέτρες, σε εμφανή σημεία από το οδικό δίκτυο, που οδηγεί από τη Δράμα στον ορεινό όγκο. Σκοπός μας είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών, για την προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος.
7. Εθελοντική συνδρομή του Συλλόγου στην περιφρούρηση και απαγόρευση του κυνηγίου στην περίμετρο του στίβου διεξαγωγής των 1ου και 2ου υπερμαραθωνίου δρόμων βουνού, παρθένου δάσους Παρανεστίου.
8. Ενημερωτικές εκδηλώσεις. Πραγματοποιούμε κάθε χρόνο ημερίδες σε συνεργασία με έγκριτα περιοδικά του χώρου, με εκπευδετές σκύλων, κτηνιάτρους κ.λ.π. για την καλύτερη ενημέρωση των μελών μας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ. Ο Σύλλογός μας δείχνοντας και την κοινωνική ευαισθησία, συμμετέχει σε χρηματικές αποστολές για πληγείσες περιοχές, ενισχύει οικονομικά εράνους, όπως αντικαρκινικό, κ.αλ. συνεργάζεται και συνδράμει τις δυνάμεις της πολιτικής Προστασίας του κράτους. Συμμετέχει στο πρόγραμμα του Δήμου Δράμας << καθαρή πόλη >>. Αδελφοποιήθηκε μέσα στα πλαίσια καλής γειτονίας και συνεργασίας, με τον Κυνηγετικό Ψαράδικο Σύλλογο του Γκότσε – Ντέλτσεβ. γ) Εκπροσωπείται την ομάδα σας στο κυνήγι του αγριόχοιρου, μιλήστε μας για το συγκεκριμένο κυνήγι καθώς επίσης και για την ομάδα σας.
Προσπαθούμε πάντοτε τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται με τις γειτονικές ομάδες να τα λύσουμε με διάλογο και κατανόηση. Θα έλεγα ότι με αυτόν τον τρόπο τα αποτελέσματα είναι θετικά εάν εξαιρέσουμε μικροπροβλήματα κάποιες φορές που περνούν απαρατήρητα, δείχνοντας κατανόηση αμφότερες οι πλευρές. Στην άσκηση της θήρας δεν επιτρέπονται εκνευρισμοί, εγωισμοί, ανταγωνισμοί. Πάντοτε πρέπει να πρυτανεύει η λογική και να μην ξεχνάμε τα οφέλη που προσφέρει το κυνήγι στον άνθρωπο. Αρχή της ομάδας μου είναι η τήρηση των άγραφων νόμων και των κανόνων που διέπουν την κυνηγετική δραστηριότητα. Αυτό προσπαθούμε να περάσουμε σαν μήνυμα στις γειτονικές ομάδες και πιστεύω ότι τα καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος.
Τα όπλα που χρησιμοποιεί η ομάδα μου είναι αποκλειστικά κυνηγετικές καραμπίνες. Στην πλειοψηφία τους οι κάνες δεν ξεπερνούν τους 70 πόντους. Υπάρχει και η μειοψηφία που χρησιμοποιεί σλακ κάνες. Τα τσόκ που χρησιμοποιούνται είναι από Νο 3 έως Νο 5. Στην ομάδα επικρατεί η φιλοσοφία εδώ και πολλά χρόνια, το δυνατόν λιγότεροι επιπόλαιοι τραυματισμοί στο θήραμα. Είναι προτιμότερο να φύγει το θήραμα μετά από πυροβολισμό υγειές, παρά τραυματισμένο χωρίς την δυνατότητα κάρπωσής του. Αυτός είναι και ο λόγος που η πλειοψηφία της ομάδας χρησιμοποιεί τα μονόβολα σε σχέση με τα δράμια. Επειδή με ρωτάτε προσωπικά κατά την γνώμη μου ποια πιστεύω ότι είναι τα ιδανικά φυσίγγια, χωρίς να θέλω να κάνω τον έξυπνο ή τον ειδικό θα σας απαντήσω ευθέως , ότι για το κυνήγι του αγριόχοιρου το ιδανικό φυσίγγι είναι το μονόβολο, μιας και είμαστε η μοναδική χώρα που δεν χρησιμοποιούμε το ραβδωτό όπλο. Δυστυχώς οι συνάδελφοι άλλων κρατών, γελούν όταν πληροφορούνται ότι στην Ελλάδα απαγορεύεται το κυνήγι με ραβδωτά όπλα και επιτρέπονται τα δράμια. Επειδή το θέμα αυτό είναι τεράστιο, δεν θα επεκταθώ περισσότερο, αλλά δεν μπορώ να μην εκφράσω την αίσθησή μου ότι ζω και κατοικώ σε ένα τριτοκοσμικό κράτος, σε ότι αφορά συμπεριφορές, αποφάσεις, αντιλήψεις πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων αυτού του τόπου. Το ποιοτικό κυνήγι δεν επιτυγχάνεται με λόγια μεγάλα, αλλά με γενναίες αποφάσεις και πράξεις.
η) Μιλήστε μας για τα σκυλιά σας. Τα «φτιάχνετε» μόνοι σας; Τα αγοράζετε; Και αν ναι, από πού; Από χώρες της Βαλκανικής; Από αλλού;
--“Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Τύπος – Κυνήγι» του Ελεύθερου Τύπου την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009”--