Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Ομοσπονδιών δράσεις …

Κοιτάζω έξω από το παράθυρο πρωί – πρωί και μόλις ο ήλιος δείχνει να σπάει τη νύχτα. Τα πουλιά έχουν αρχίσει ήδη το χορό τους. Μια όμορφη μέρα ξημερώνει……

Πως η διάθεση να μην είναι καλή αντικρίζοντας κανείς τα μεγαλεία της φύσης; Τα δώρα της και την απλοχεριά της; Και το φως, α! αυτό το φως που διαπερνά όλες τις αισθήσεις.

Έζησα παλιότερα για ένα μεγάλο διάστημα στο Εδιμβούργο της Σκωτίας – όμορφη πόλη μα σκοτεινή, όπως όλοι οι τόποι του βορά. Κοντά την πόλη και το Porto Bello, με τεράστιες παραλίες αλλά άδειες από κολυμβητές – που να κολυμπήσει κανείς σε μαύρες θάλασσες, παγωμένες, βρώμικες. Ενώ εδώ, στα μέρη μας, η δροσιά της αλμύρας σε καλωσορίζει χειμώνα και καλοκαίρι. Άλλοι τόποι, άλλες συνήθειες., διαφορετική ομορφιά.

Στο Ιόνιο πέλαγος (ακόμα ελληνικό είναι), χαίρεσαι να κολυμπάς και να ψαρεύεις - και να σε πάρει το κύμα και να σε πάει όπου θέλει, ακόμα και μέχρι τις Στροφάδες, τον πονηρό τόπο. Εκεί στις Στροφάδες, δεν χρειάζεται να ζητήσεις βοήθεια, αν δεν σε βρούν οι θηροφύλακες ή οι λιμενικοί θα σε δούν σίγουρα τα λαμόγια οι λαθροθήρες που καραδοκούν για την «αμαρτία».

Όμως, ο αγώνας που δίνει η Ομοσπονδία Πελοποννήσου για τις Στροφάδες – και πρέπει να τονίζουμε και την καλή μας πλευρά, είναι αγώνας δύσκολος, και τον χειρίζεται κατά πως πρέπει και με θεαματικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της λαθροθηρίας. Σε συνεργασία με το Λιμενικό, τον κυνηγετικό σύλλογο Ζακύνθου και την αυτοθυσία των θηροφυλάκων, ασφαλίζει όσο μπορεί μια δύσκολη προς φύλαξη περιοχή.

Αγνοώντας ή παραβλέποντας τον αγώνα της Ομοσπονδίας, κάποιες ορνιθολογικές οργανώσεις, θέλουν να πάρουν το πάνω χέρι σε μια προσπάθεια που χρόνια κρατά ψηλά τον πήχη της αγάπης μας για το νόμιμο κυνήγι. Προφανώς θέλουν να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα – διότι γνωστό είναι ότι αυτές οι οργανώσεις που φέρουν τίτλους προστασίας της φύσης, δίχως ξένο χρήμα δεν κουνιούνται. Εμείς, μη έχοντας την νοοτροπίας τους, είμαστε πρόθυμοι σε κάθε συνεργασία – ακόμα και με τον διάβολο, για να υπερασπίσουμε την φύση και να διώξουμε απ’ αυτήν όσους με τις πράξεις τους την επιβουλεύονται. Το θέμα είναι να καταφέρουν οι οργανώσεις αυτές να αποδιώξουν τα συμπλέγματά τους και ο κυνηγός που δεν έχει τα δικά τους απωθημένα μπορεί να πορευθεί από κοινού μαζί τους για την ολοκληρωτική καταπολέμηση της λαθροθηρίας.

Τα καλά νέα όμως φέρουν και την σφραγίδα της Ομοσπονδίας Μακεδονίας- Θράκης, που κοιτάζοντας το μέλλον με αισιοδοξία, μας παρέχει συνεχή και πολύτιμη ενημέρωση μέσω του I phone. Γράφει στην σελίδα της η Ομοσπονδία: «Κατεβάστε εντελώς δωρεάν και εγκαταστήστε στο κινητό σας τηλέφωνο την παρουσίαση των θηραμάτων, πτηνών και θηλαστικών, τους κυνηγετικούς σκύλους με φωτογραφίες καθώς και αναλυτική περιγραφή για το κάθε ένα. Επίσης, θα βρείτε χάρτες με τα καταφύγια άγρας ζωής της Μακεδονίας – Θράκης, όπως αυτά υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ.
Ακόμη μπορείτε να διαβάσετε οδηγίες για την ασφάλεια στο κυνήγι, οδηγίες για την εξέταση υγείας του θηράματος, ενώ οι κυνηγετικοί σύλλογοι, οι κυνηγετικές ομοσπονδίες, καθώς και το έργο της ΚΟΜΑΘ είναι άλλες ενότητες που παρουσιάζονται.
Η εφαρμογή είναι συμβατή για iphone, ipad & ipod».

Έμπρακτα λοιπόν η Ομοσπονδία νοιάζεται για τον Έλληνα κυνηγό και του παρέχει πολύτιμα εργαλεία για να ασκήσει αυτός απρόσκοπτα και δίχως εμπόδια την αγαπημένη του ενασχόληση. Την ενημέρωση που δεν είχαμε τόσα χρόνια από την ΚΣΕ, αρχίζουν και μας την παρέχουν οι Ομοσπονδίες μας, λειτουργώντας σαφέστατα πιο οργανωμένα και έχοντας προβλέψει την ανάγκη χρήσης των νέων τεχνολογικών μέσων.

Αύριο, που θα αλλάξουν πολλά πράγματα απ’ αυτά που γνωρίζουμε – μερικά άσχημα και κάποια άλλα θετικά, οι Ομοσπονδίες θα έχουν λόγο σοβαρό στα πράγματα αφού οι δράσεις τους θα ενταχθούν στα γενικότερα πλαίσια των δράσεων της κάθε Περιφέρειας. Ο ρόλος τους δυναμώνει ενώ παράλληλα αποδυναμώνει εντελώς ο μελλοντικός ρόλος της ΚΣΕ. Δεν ξέρω αν η μελλοντική απουσία της ΚΣΕ αποβεί υπέρ ή εις βάρος του κυνηγίου, γνωρίζω όμως πολύ καλά ότι έχουμε άξιες Ομοσπονδίες να διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο το συμφέρον μας …

==========================================

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο περιοδικό «Κυνήγι» του Ελεύθερου Τύπου την Τετάρτη 20 Απριλίου 2011.