Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Συνέντευξη Τίνας Μπιρμπίλη 26/01/2010 στο ρ/σ Flash

Απόσπασμα από την συνέντευξη της Τίνας Μπιρμπίλη στο ρ/σ Flash σήμερα στις 26/10/2010
Ολόκληρη την συνέντευξη μπορείτε να την διαβάσετε εδώ.
-----------------------------------------------------------------------
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Τώρα έχει ενδιαφέρον αυτό το οποίο κάνατε δηλαδή κάτι το οποίο έχει πολιτικό κόστος και αφορά το κυνήγι για παράδειγμα. Δηλαδή δεν υποχωρήσατε στις πιέσεις να ξεκινήσει γρήγορα η κυνηγετική περίοδος, στη καταταλαιπωρημένη πανίδα του τόπου. Θα επιμείνετε σε τέτοιες πολιτικές κα Μπιρμπίλη ή σε πολιτικές που έχουν και οικονομικό κόστος για παράδειγμα; Είχατε πει αρκετά πράγματα για την υπαίθρια διαφήμιση και το κατάντημα ας πούμε το αισθητικό αλλά και το λειτουργικό της πόλης. Σ’ αυτά τα δυο δηλαδή κυνήγι, υπαίθρια διαφήμιση που είναι λύσεις μάλλον δύσκολες αλλά γρήγορες θα προχωρήσετε;

Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Κοιτάξτε για την υπαίθρια διαφήμιση, σε ό,τι έχει σχέση με το κέντρο της Αθήνας, που είναι και στη δικαιοδοσία της εταιρίας Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων, της ΕΑΧΑ, έχουμε ήδη κάνει μια καταγραφή. Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, η καταγραφή έχει ολοκληρωθεί και θα ξεκινήσει η αποξήλωση των πινακίδων. Δεν υπάρχει κανένας λόγος κάτι που έγινε το 2004 να μη γίνει τώρα και το θέμα είναι να προσπαθήσουμε αυτό που θα γίνει να μείνει. Άρα δεν νομίζω ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο πολιτικό κόστος.

Για το θέμα του κυνηγιού, έχουμε υποσχεθεί και έχει αναλάβει ο αρμόδιος υφυπουργός, κ. Μωραΐτης την υποχρέωση, να ξεκινήσει μια πολύ μεγάλη διαβούλευση όπου θα συμμετέχουν όλοι και οι κυνηγοί και η Ορνιθολογική Εταιρεία και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και οι ξενοδόχοι. Όλοι, για να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση. Και υπάρχουν και ευρωπαϊκά παραδείγματα. Άρα νομίζω ότι ...

Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε τα πάρκα κυνηγιού;

Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Βεβαίως. Πρέπει κάποια στιγμή να ελεγχθεί το κυνήγι στη χώρα μας ειδικά όταν έχουμε τόσο μεγάλες εκτάσεις που είναι προστατευόμενες περιοχές και ανήκουν στο δίκτυο Natura, πρέπει να προστατέψουμε κάποιες περιοχές και κυρίως κάποιες εποχές. Κι αυτό θα το κάνουμε, γιατί όσο ριζοσπαστικοί μπορεί να είμαστε στις αναπτυξιακές μας πρωτοβουλίες, τόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε στην τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας για να έχουμε αξιοπιστία και για να γίνει η χώρα μας συνολικά πιο ανταγωνιστική, πιο όμορφη και καλύτερη.

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Νομίζω πως υπογράφουμε αυτά που λέτε αλλά δεν έχουν μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί. Δηλαδή ‘‘προστατευόμενες περιοχές’’. Εγώ θεωρώ ότι έχουμε μεγάλες προστατευόμενες περιοχές σε σχέση με την έκταση της χώρας μας, τη γεωγραφική έκταση, οι οποίες όμως ουσιαστικά δεν προστατεύονται. Βλέπουμε δηλαδή αυθαίρετη δόμηση, χωματερές, ό,τι μπορεί να σκεφτεί ο καθένας. Πώς θα κάνετε αυτή τη στροφή δηλαδή από τη θεωρία στην πράξη; Αυτό είναι το λεπτό σημείο.

Τ. ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Κοιτάξτε αυτό είναι μια καθημερινή μάχη στο Υπουργείο και πραγματικά το εννοώ αυτό. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι, στο κομμάτι που θέτετε κ. Κύρτσο, πρέπει να έχουμε πράγματι υπομονή. Δηλαδή είναι μια κατάσταση τραγική, η χρηματοδότηση αφορά ουσιαστικά μόνο λειτουργικές δαπάνες και έξοδα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προστατευθεί η συγκεκριμένη περιοχή, πρέπει ουσιαστικά να βρούμε και τρόπο να χρηματοδοτήσουμε την προστασία της, που σήμερα αυτό δεν γίνεται. Και εδώ προσπαθούμε να συζητήσουμε με όλους τους φορείς διαχείρισης πώς πρέπει να γίνει η οργάνωσή τους, τι πρέπει να αλλάξει, τι δεν πήγε καλά. Ξεκινάμε ένα θεσμικό πλαίσιο για την βιοποικιλότητα συνολικά. Το 2010 είναι έτος βιοποικιλότητας και θα ενεργοποιήσουμε πολύ σύντομα την Επιτροπή για τη Φύση.

Το κομμάτι φύση είναι το πιο δύσκολο, γιατί και δεν έχουμε επενδύσει ποτέ σαν χώρα σ’ αυτό ουσιαστικά και γιατί οι πολύ μικρές παρεμβάσεις που θα γίνουν τώρα θα έχουν απόδοση μετά από κάποιο καιρό. Αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελεί κι αυτό προτεραιότητά μας.
-----------------------------------------------------------------------------------

Ωραία, για το μέλλον του κυνηγίου θα συσκεφτούν και ξενοδόχοι, και ΜΚΟ, και γιατί όχι και κυνηγοί, και θα αποφασίσουν .............. Και η δική μας η Ομοσπονδία, αυτοί δηλαδή που έδωσαν μεγάλες μάχες (!!!!!) για το κυνήγι στην Ελλάδα, κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου ή μάλλον ύπνον υπνώτουν.......