Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Η υπερθέρμανση του … μυαλού μας

Πολλά διαβάσαμε τις μέρες τούτες για την υπερθέρμανση του πλανήτη μας, για το διοξείδιο του άνθρακα και πολλά ακόμα φοβερά και τρομερά. Και είπαν και ελάλησαν οι «ειδήμονες» να σβήσουμε τα φώτα για μία ώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε όταν οι πολλοί γινόμαστε μία γροθιά!

Αυτές οι παγκόσμιες οργανώσεις που φροντίζουν για το καλό μας, που τρέχουν για εμάς, που σκέφτονται για εμάς, που από το πρωί που ξυπνάνε μέχρι το βράδυ που πάνε για ύπνο εμάς έχουν στο νού τους, έδωσαν διαταγή να κλείσουμε τα φώτα στο κόσμο. Και όπως έμαθα έπειτα από μερικές ημέρες, η διαταγή είχε μεγάλη απήχηση και στις τέσσερις άκρες του πλανήτη μας του λαβωμένου.

Βέβαια, υπάρχει και η αντίθετη άποψη που θέλει τον πλανήτη μας να ψύχεται. Και γίνεται ένας κρυφός πόλεμος ανάμεσα στις σχολές του «κρύου και του ζεστού». Και η έρευνα και των δύο αντίπαλων ομάδων έχει πολύ δρόμο μπροστά της μέχρι την τελική ανακάλυψη: «πάμε προς την καταστροφή ή την σωτηρία μας»

Η Οικολογία γιγαντώθηκε, οργανώθηκε καλά ας πούμε, όταν έπεσε το «σιδηρούν παραπέτασμα» που όπως αποδείχθηκε μόνο «σιδηρούν» δεν ήταν. Χάρτινο ίσως. Από την εποχή εκείνη και μετά, αναπτύχθηκαν τα οικολογικά κινήματα στο κόσμο. Και απόκτησαν και χρώμα «πράσινο» για να δείξουν τον εναλλακτικό τους χαρακτήρα. Είμαι πεπεισμένος ότι σε μερικές δεκάδες χρόνια – αν δεν μας κτυπήσει στο μεταξύ και δεν μας καταστρέψει κανένας περίεργος κομήτης, πως η οικολογία θα πάρει τη μορφή θρησκείας. Μόνο έτσι θα μπορέσει να επιβιώσει και να αποκτήσει οπαδούς δια βίου.

Η Φύση όμως, είναι η μόνη «σταθερά» σε όλα τούτα τα καινούρια που έρχονται να αντικαταστήσουν τα φθαρμένα από το χρόνο παλιά πράγματα. Η Φύση έχει δικούς της κώδικες και νόμους και συνεπώς έχει αντοχές. Και αυτά που όλοι εμείς ονομάζουμε «καταστροφές» για την φύση είναι λειτουργίες που βρίσκονται βαθιά μέσα στο DNA της.

Σε όλα αυτά τα καινούρια σύμμαχος γερός στέκεται και η τεχνολογία. Και σπαράσσονται οι αντίπαλες ομάδες με επιστημονικές ανακοινώσεις αντικρουόμενες. Και βάζουν τον κόσμο μπροστά για να δείξουν τη δύναμή τους. «Σβήσε το φώς», «κλείσε το νερό», «άναψε τα φώτα του αυτοκινήτου», «φόρεσε προφυλακτικό στον έρωτα», «μην φοράς προφυλακτικό αν είσαι καθολικός»» και πολλά τέτοια όμορφα συνθήματα. Γιατί αντίπαλες ομάδες βρίσκονται όχι μόνο στην πράσινη οικολογία αλλά παντού. Και εμείς «πρέπει» να ακολουθούμε το κάθε ανόητο σύνθημα. «Πρέπει» να υπακούσουμε στα κελεύσματα εκείνων που ενεργούν για το καλό μας!

Εδώ στο χωριό που βρίσκομαι, είμαι ευτυχής. Φώς έχω κατά περιόδους – τον χειμώνα δε πολύ σπάνια. Οι βλάβες της ΔΕΗ είναι συνεχείς. Οπότε δεν έχω ούτε τηλεόραση για να ενημερωθώ για τα σπουδαία γεγονότα που λαμβάνουν χώρο στον πλανήτη μας. Δυστυχώς δεν έχω ούτε πρόσβαση στο διαδίκτυο γιατί και αυτό σπάνια λειτουργεί εδώ. Μα και όταν έχω, για να ανοίξει μία απλή σελίδα ο χρόνος είναι απροσδιόριστος.


Φώτα λοιπόν για μία ώρα δεν έσβησα. Μου τα σβήνει η ΔΕΗ όποτε θέλει, σύμμαχος φαίνεται και αυτή των κινδύνων από την υπερθέρμανση του πλανήτη μας. Τηλέφωνα δεν είχα να πληροφορηθώ από συγγενείς και φίλους τον αγώνα της ανθρωπότητας τον ιερό. Και ο ΟΤΕ έχει τις δικές ώρες και ημέρες που δίνει σήμα!.

Σηκώθηκα το πρωί και πήγα να νιφτώ. Ούτε νερό είχα. Είχε σπάσει το δίκτυο κάπου και έψαχναν να βρουν που ήταν η βλάβη για να το φτιάξουν. Φόρεσα τα αρβύλια μου, έβαλα στη πλάτη το σακίδιο με τα απαραίτητα και τράβηξα το δρόμο για την κοντινότερη πηγή. Ξέπλυνα την πέτρινη γούρνα και ήπια νεράκι φρέσκο. Νίφτηκα, άναψα μία μικρή φωτιά και έψησα το καφεδάκι μου, έφαγα ψωμί ζυμωτό και λίγο τυρί και ανακάθισα δίπλα στο βραχάκι. Το ρέμα που άρχιζε από την πηγή έκανε φασαρία. Σηκώθηκα και πήγα να ακούσω καλά. Δύο μεγάλα βατράχια τσακωνόντουσαν; έκαναν έρωτα; Δεν κατάλαβα. Με είδαν και χάθηκαν στις πέτρες. Τι στο καλό, αυτά δεν νοιάζονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη;

-- Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Τύπος – Κυνήγι του Ελεύθερου Τύπου» την Τετάρτη 8 Απριλίου 2009 --