Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Μεθόδευση διακοπής Κυνηγετικής Περιόδου

Μεθοδεύουν διακοπή της Κυνηγετικής Περιόδου. Προσφυγή Ζωοφιλικής Οργάνωσης στο ΣτΕ

Του Απόστολου Χρ. Αντωνάκη

Παύσατε πυρ... στους κυνηγούς
     Kρίσιμες οι στιγμές για την άσκηση του κυνηγιού στην πατρίδα μας, ύστερα από την προσφυγή ζωοφιλικής οργάνωσης στο ΣτΕ, με την οποία ζητείται η άμεση αναστολή της υπουργικής απόφασης του περασμένου Αυγούστου, σύμφωνα με την οποία ρυθμίζονται κάθε χρόνο οι προϋποθέσεις για τη θήρα. Σε αναστάτωση βρίσκονται 300.000 κυνηγοί σʼ ολόκληρη τη χώρα, ύστερα από την κίνηση ζωοφιλικού σωματείου, το οποίο με την προσφυγή που κατετέθη από τον κ. Άγγελο Αγγελέτο ζητά την απαγόρευση του Κυνηγιού με άμεση αναστολή της Ρυθμιστικής κυνηγιού, που υπεγράφη τον περασμένο Αύγουστο από τον τότε υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναστάτωση
     Κάθε χρόνο κατά την τελευταία δεκαετία, διάφορα ζωοφιλικά σωματεία συνηθίζουν να προσφεύγουν στο ΣτΕ για τους ίδιους λόγους, δημιουργώντας πρόβλημα στους 300.000 Έλληνες κυνηγούς. Κατά τα προηγούμενα χρόνια, ο αρμόδιος υπουργός για θέματα θήρας τροποποιούσε τη Ρυθμιστική απόφασή του για τη θήρα, ώστε να είναι συμβατή και αποδεκτή από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ωστόσο, ύστερα από τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, το θέμα διαχείρισης των δασών, συνεπώς και η κυνηγετική διαχείριση τέθηκαν ύστερα από έναν περίπου αιώνα, στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Αυτή η μετάθεση αρμοδιοτήτων συμπαρασύρει μια σειρά από καταστάσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των κυνηγετικών οργανώσεων, θα λειτουργήσουν αρνητικά σχετικά με τον τρόπο που ασκείται μέχρι σήμερα το κυνήγι στην Ελλάδα.
     Οι ανησυχίες των κυνηγών έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα από διάφορες συμπεριφορές αξιωματούχων του υπουργείου Περιβάλλοντος, κυρίως δε από την πρόσκληση εκ μέρους της αρμόδιας υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη προς τις οικολογικές και ζωοφιλικές οργανώσεις, στο πλαίσιο συνεργασίας για την καλύτερη διαχείριση των δασών και της άγριας πανίδας. Κατά το παρελθόν, σε ανάλογες συναντήσεις εκαλούντο και οι εκπρόσωποι των κυνηγετικών οργανώσεων, κάτι το οποίο δεν συμπεριελήφθη στις προθέσεις της νέας υπουργού. Ο αποκλεισμός τους από τις συζητήσεις ανάγκασε τους κυνηγούς να εκφράσουν τις απορίες αλλά και τη δυσφορία τους για πολλούς ουσιαστικούς και πρακτικούς λόγους.
     Σύμφωνα με τις ενστάσεις των αρμόδιων κυνηγετικών κύκλων, από τη μέχρι στιγμής στάση του υπουργείου Περιβάλλοντος καταδεικνύεται ότι οι κυνηγοί απαξιώνονται, τίθενται στο περιθώριο και αδικούνται. Κι αυτό διότι οι κυνηγετικές οργανώσεις τα τελευταία χρόνια έχουν στελεχωθεί με ειδικούς επιστήμονες και εκπονούν - με δικά τους χρηματικά κονδύλια - ειδικές επιστημονικές μελέτες για την άγρια πανίδα και τους βιοτόπους της πατρίδας μας, οι οποίες ουδέποτε είχαν πραγματοποιηθεί από το επίσημο κράτος και τους αρμόδιους φορείς του.

Μελέτες
     Από αυτές τις επιστημονικές μελέτες -που πραγματοποιήθηκαν από κορυφαίους επιστήμονες αδιαμφισβήτητου κύρους - προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα χρήσιμα στην ορθολογική διαχείριση της θηραματοπανίδας και συνοδεύτηκαν από ειδικά προγράμματα βελτίωσης των βιοτόπων, τα οποία απουσίαζαν από την Ελλάδα.
     Εάν η απόφαση του ΣτΕ είναι θετική ως προς την προσφυγή, τότε αναμένονται μεγάλες κινητοποιήσεις κυνηγών σʼ ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τις αποφάσεις των έκτακτων γενικών συνελεύσεων των συνδικαλιστικών οργάνων τους, που πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση.

Πηγή: εφ. Ελεύθερος Τύπος, 19/11/2009