Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Οι κυνηγοί "οπλίζουν"

Του Απόστολου Αντωνάκη
Από την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

     Κινητοποιήσεις των 300.000 κυνηγών σε ολόκληρη την επικράτεια εντείνονται τις τελευταίες ημέρες, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία εκδίκασης από το 5ο Τμήμα του ΣτΕ της προσφυγής ζωοφιλικής οργάνωσης κατά της Ρυθμιστικής Απόφασης για την άσκηση του κυνηγίου, που υπεγράφη τον περασμένο Αύγουστο από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη.

     Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των κυνηγετικών οργανώσεων, οι συγκεκριμένες προσφυγές αποτελούσαν και αποτελούν πάγια τακτική συγκεκριμένων ζωοφιλικών σωματείων τα τελευταία χρόνια.

     Ωστόσο, από την πλευρά τού μέχρι πρότινος αρμόδιου υπουργείου για θέματα θήρας -το Αγροτικής Ανάπτυξης - υπήρχε πάντοτε η αξιοκρατική βούληση να τίθεται άμεσα σε εφαρμογή μια τροποποιημένη Ρυθμιστική, ώστε να μην προκαλείται χάος στις τάξεις των κυνηγών και τις χιλιάδες επιχειρήσεις του χώρου.

    Απ' ότι διαπιστώνεται μέχρι στιγμής, δεν έχει εκφραστεί ανάλογη πολιτική βούληση από την πλευρά της υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τίνας Μπιρμπίλη, η οποία – αντίθετα - συνεργάζεται συχνά με οικολογικές και ζωοφιλικές οργανώσεις.

    Οι εμφαινόμενες προθέσεις της κ. υπουργού έχουν ήδη ερμηνευτεί από την πλευρά των κυνηγών ως «σιωπηρό μήνυμα» σχετικά με τις επερχόμενες εξελίξεις.

    Τα όσα συζητούνται ή διαρρέουν από διάφορους κύκλους του υπ. Περιβάλλοντος έχουν ανησυχήσει, εκτός των 300.000 κυνηγών, και τους περίπου 3.000 επιχειρηματίες κυνηγετικών ειδών, οι οποίοι απασχολούν περισσότερους από 8.000 εργαζομένους.

Αλαλούμ με τις αρμοδιότητες
    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, επικρατεί χάος, προς το παρόν, όσον αφορά στο θέμα μετάβασης αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση των δασών - κατά συνέπεια και του κυνηγίου - από το Αγροτικής Ανάπτυξης στο Περιβάλλοντος.

   Οι δασοπόνοι και δασολόγοι που υπηρετούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και είναι επιστημονικά καταρτισμένοι στην εκμετάλλευση, στην προστασία και τη διαχείριση των δασών βρίσκονται σε αναμονή, καθώς εκπρόσωποί τους ζήτησαν συνάντηση με την υπουργό Περιβάλλοντος, η οποία έχει προφανώς θέσει σε άμεση προτεραιότητα της τις συζητήσεις με τις οικολογικές και ζωοφιλικές οργανώσεις.

   Το θέμα των αρμοδιοτήτων για τα δάση αποτελεί έναν πονοκέφαλο για τους ιθύνοντες, καθώς εμπλέκονται τρία υπουργεία, τα Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Οικονομίας, ενώ συνεμπλέκεται και το Οικονομικών. Σε ότι αφορά το κυνήγι, πιθανή ακύρωση της Ρυθμιστικής Απόφασης και μη έκδοσης νέαs τροποποιημένης συνεπάγεται σύμφωνα με τις κυνηγετικές οργανώσεις επιστροφή των τελών θήρας στους κυνηγούς, οι οποίοι θεώρησαν τις άδειες τους πληρώνοντας συγκεκριμένα ποσά για τη θηρευτική περίοδο από 20-8-2009 έως 28-2-2010. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, δηλαδή προσφυγές των κυνηγών στη Δικαιοσύνη, θα πρέπει να τους επιστραφούν αρκετά εκατομμύρια ευρώ

Διακομματική ασπίδα στις μεθοδεύσεις
    Σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος & Κυκλάδων Νήσων. Σκοπός ήταν η αποτίμηση της όλης κατάστασης, η λήψη αποφάσεων για μαζικές κινητοποιήσεις, εφόσον απαιτηθεί, και η κατάθεση ψηφίσματος προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και τη Βουλή των Ελλήνων. Τις διεργασίες παρακολούθησαν οι βουλευτές κ.κ. Κώστας Μαρκόπουλος, βουλευτής Ν.Δ. Ευβοίας και αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου. Νίκος Καντερές, βουλευτής Ν.Δ. Περιφέρειας Αττικής, μέλος της ίδιας επιτροπής, η κ. Τόνια Αντωνίου, βουλευτής ΠΑΣΟΚ Φθιώτιδας, η οποία υπήρξε μέλος της ίδιας επιτροπής και ο αντινομάρχης Αν. Αττικής κ. Θόδωρος Γρίβας.

   Στις θέσεις που εξέφρασαν δήλωσαν ότι συμμερίζονται τις ανησυχίες των κυνηγών και τους θεωρούν ισότιμους πολίτες, οι οποίοι πραγματικά ενδιαφέρονται για το περιβάλλον με έμπρακτο τρόπο.

    Ιδιαίτερα ο κ. Κ. Μαρκόπουλος δήλωσε πως «πρέπει να μιμηθούμε την Ευρώπη και να συνταχθεί ένα μόνιμο νομοθετικό πλαίσιο για το κυνήγι ώστε να μην απαιτούνται κάθε χρόνο ειδικές Ρυθμιστικές Αποφάσεις, οι οποίες αμφισβητούνται». Και οι τρεις δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής τις θέσεις των κυνηγών.

    Ωστόσο, ορισμένοι κυνηγετικοί εκπρόσωποι εξέφρασαν την αμφιβολία τους για την αποδοχή των αιτημάτων τους. Κάποιοι εξ αυτών υποστήριξαν ότι η αντικυνηγετική πολιτική του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν είναι ανεξέλεγκτη, αλλά τελεί υπό τη συναίνεση του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου.


Μεταφορά από την ιστοσελίδα http://www.gpeppas.gr/