Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Στρατιωτική θητεία - πληροφόρηση εκ των "έσω"

Τι θα χρειαστώ στη στρατιωτική μου θητεία

Έχω πολλούς φίλους που παρουσιάζονται σε λίγες μέρες στον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ). Και η αλήθεια είναι ότι – όντας και εγώ φαντάρος τους τελευταίους 2 1/2 μήνες – τους περίμενα. Όχι αυτούς συγκεκριμένα – χαώδης εξάλλου ο ΕΣ για να τύχει να είμαστε στην ίδια μονάδα. Τους περίμενα και τους περιμένω για να …πάψω να είμαι ο πιο νέος.

Περίεργο το ξεκίνημα που τους περιμένει, λοιπόν, και για να τους διευκολύνω, έφτιαξα μία λίστα με τα πράγματα που θα τους χρειαστούν – όπως μου χρειάστηκαν και εμένα. Όπως μου χρειάζονται ακόμα. Η λίστα ενδέχεται να μην είναι πλήρης – την έφτιαξα χθες το βράδυ ενώ φυλούσα μερικές δεκάδες θαλαμιζόμενους και μερικές δεκάδες όπλα. Στη διάθεση σας λοιπόν!

Αγαπητέ νεοσύλλεκτε (σικ)

Παρακάτω θα βρεις αρκετά απ’ αυτά που θα σου χρειαστούν τις πρώτες σου ημέρες στον Ελληνικό Στρατό. Ξεκινάμε.

Ρούχα

1. Εσώρουχα – φανέλες – κάλτσες.

Θα πάρεις τόσα ώστε να είσαι καθαρός και άνετος μέχρι το πρώτο επισκεπτήριο. Τότε θα λάβεις, αν χρειάζεται, ενισχύσεις από την οικογένεια και τους φίλους σου που θα σε επισκεφτούν.

2. Μπλουζάκια παραλλαγής.

Θα χρειαστείς τόσο κοντομάνικα όσο και μακρυμάνικα μπλουζάκια παραλλαγής. Τα μπλουζάκια αυτά φοριούνται μέσα από το χιτώνιο, σου δίνονται από τον ΕΣ, αλλά είναι λίγα (3 και 2 αντίστοιχα) για να καλύψουν τις ανάγκες σου.

3. Τα ρούχα που θα κοιμάσαι.

Προτίμησε βερμούδα ή φόρμα με τσέπες για να μπορείς να έχεις πάνω σου το κινητό σου ή τα κλειδιά σου χωρίς να φοβάσαι ότι θα τα ψάχνεις το πρωί κάπου γύρω ή κάτω από το κρεβάτι.

4. Πολιτικά ρούχα.

Για αρχή, δε χρειάζεσαι περισσότερα πολιτικά ρούχα απ’ αυτά με τα οποία θα παρουσιαστείς στο κέντρο εκπαιδεύσεως. Μετά την άδεια ορκωμοσίας, οπότε και θα αρχίσουν οι υπηρεσίες και οι έξοδοι, θα εμπλουτίσεις …το σάκο σου.

5. Ισοθερμικά ρούχα.

Ένα -τουλάχιστον- σετ ισοθερμικών, ενδεχομένως, θα σου φανεί χρήσιμο κάποιο κρύο βράδυ της θητείας σου.

6. Τα ρούχα που θα πάρεις από τον ΕΣ.

Τα ρούχα που θα παραλάβεις (παντελόνια παραλλαγής, χιτώνια, τζάκετ, αρβύλες) φρόντισε να σου είναι αρκετά άνετα. Ναι, να είσαι ωραίος, δε λέω. Αλλά πρώτα να είσαι άνετος. Και ειδικά το τζάκετ, το καλύτερο ίσως ρούχο που θα πάρεις από τον ΕΣ, πρέπει να είναι 1 τουλάχιστον νούμερο μεγαλύτερο από αυτό που φοράς ούτως ώστε να σου είναι ΑΝΕΤΟ αν φορέσεις και καμία extra μπλούζα από μέσα. Το ίδιο ισχύει και με τις αρβύλλες – για τις οποίες, βέβαια, απαραίτητο είναι να να έχεις και πάτους.

7. Σεντόνια – sleeping bag.

Φρόντισε να μάθεις εάν στο κέντρο που παρουσιάζεσαι επιτρέπουν ή όχι το sleeping bag. Εάν έχεις αμφιβολίες, ξεκινήσε με 2 σεντόνια. Φροντίσε να γράψεις στην ταμπελίτσα ποιο από τα 2 θα χρησιμοποιείς ως κατωσέντονο αφού αυτό θα έρχεται σε επαφή με τις απαρχαιωμένες κουβέρτες του ΕΣ. Χρειάζεται το επόμενο βράδυ να έρχεται σε επαφή και με το σώμα σου;

Είδη ατομικής υγιεινής

7. Ξυριστικά.

8. Οδοντόβουρτσα – οδοντόκρεμα κ.λπ.

9. Σαμπουάν – Αφρόλουτρο

10. Υγρά μαντηλάκια. Απαραίτητα σε όλη τη διάρκεια της θητείας σου. Από το να πλύνεις γρήγορα τα βρώμικα χέρια σου μέχρι να κάνεις έναν σύντομο τοπικό καθαρισμό κάποια στιγμή που δε θα προλαβαίνεις να κάνεις μπάνιο, τα υγρά μαντηλάκια σου δίνουν τη λύση μέχρι την επόμενη επαφή του σώματος σου με το νερό.

11. Σαπούνι αντισηπτικό για καθαρισμό χεριών χωρίς νερό. Απαραίτητο επίσης, αφού αρκετές φορές θα θέλεις να πλύνεις τα χέρια σου αλλά το σαπούνι σου θα βρίσκεται σε κάποιο σάκο μακριά από εκεί που βρίσκεσαι.

12. Αποσμητικό.

13. Γάντια μιας χρήσης. Θα σου χρειαστούν είτε όταν έρθει η ώρα για την πρώτη σου φορά στις τουαλέτες της μονάδας είτε όταν βγεις στην αναζήτηση γοπών στο στρατόπεδο.Έχε αρκετά μαζί σου.

Ασφάλεια

14. Θα χρειαστείς

o Λουκέτα για το στρατιωτικό σου σάκο.

o Λουκέτα για τον πολιτικό σου σάκο.

o Λουκέτο για τον σάκο ιματισμού (λουκάνικο)

o Λουκέτο για το όπλο στον οπλοβαστό.

o Λουκέτο για το φοριαμό (αν σου δοθεί).

Θα φτιάξεις 3 σετ κλειδιών που θα τα τοποθετήσεις σε διαφορετικές θέσεις ούτως ώστε αν -για οποιονδήποτε λόγο- χάσεις το πρώτο σετ κλειδιών να μη χρειαστεί να σπάσεις ένα – ένα όλα σου τα λουκέτα.

Τεχνολογία

15. Ένα κινητό τηλέφωνο χωρίς κάμερα.

Είναι ίσως και το μοναδικό που θα σας ζητηθεί να δείξετε. Βασική επιλογή των στρατιωτών της Γ’ ΕΣΣΟ του 2009 αποδεικνύεται σύμφωνα με τη δική μου εμπειρία το Nokia 5030. Χωρίς κάμερα, με φακό και το κυριότερο: με μεγάλη αυτονομία. Δείτε το εδώ.

16. Ένας φορτιστής έκτακτης ανάγκης.

“Ο φορτιστής έκτακτης ανάγκης είναι ένα gadget που υπόσχεται να σας βοηθήσει, δίνοντας σας την δυνατότητα να επαναφορτίσετε την μπαταρία του κινητού ή του iPod σας όπου και όποτε θελήσετε, δίχως την ανάγκη ηλεκτρικής παροχής.” Διάβασε εδώ περισσότερα.

17. Ένα mp3 player για να ακούς μουσική στον ελεύθερο σου χρόνο.

Είναι προτιμότερο να στραφείς σε μια οικονομική επιλογή. Αν, δε, το mp3 που θα επιλέξεις λειτουργεί και με μπαταρία, ακόμη καλύτερα αφού μπαταρίες στο στρατό βρίσκεις εύκολα. Πρίζες; Δες εδώ μια καλή επιλογή.

18. Μία φορητή παιχνιδομηχανή (PSP, DS κλπ).

Δεν τη χρειάζεσαι στην αρχή της θητείας σου. Στην πορεία, ωστόσο, και καθώς ο ελεύθερος σου χρόνος αυξάνεται, μάλλον θα σου χρειαστεί. Προτού αγοράσεις μία, ωστόσο, κοίταξε μήπως κάποιος φίλος σου που έχει απολυθεί είναι πρόθυμος να σου τη δανείσει για …μερικούς μήνες.

Χρήματα

19. Δε χρειάζεσαι πολλά χρήματα για να περάσεις μέχρι το πρώτο επισκεπτήριο – φρόντισε, μάλιστα, τα περισσότερα απ’ αυτά να είναι “ψιλά”. Να ξέρεις ότι οι τιμές στον ΕΣ είναι χαμηλές – ο καφές π.χ. κοστίζει 60 λεπτά ενώ το νερό 500ml 20 λεπτά.

Άλλα

20. Βελόνα και κλωστή

Μπορεί να χρειαστεί να ράψεις κάποιο κουμπί ή κάποια σκισμένη παραλλαγή. Έχε μαζί σου ακόμη και αν δε ξέρεις. Κάποιος θα βρεθεί να σε βοηθήσει.

Η παρούσα λίστα ενδέχεται να μεταβληθεί ούτως ώστε να γίνει πληρέστερη στο μέλλον. Δημοσιεύτηκε, ωστόσο, ως βοήθημα για τους …νεοσύλλεκτους της Δ’ ΕΣΣΟ του 2009. Καλή θητεία παίδες!

-------------------------------------------------------------

Δημοσίευση από το εκπληκτικό blog «οι νέοι είναι ωραίοι» ή άλλως hint.gr με πολύ χρήσιμη πληροφόρηση για όσους δεν υπηρέτησαν ακόμα την «μαμά πατρίδα» αλλά ευρίσκονται προ των πυλών …

Εμείς υπηρετήσαμε και ξέρουμε τι εστί στρατός, έστω και αν σήμερα οι συνθήκες είναι ευνοϊκότερες και η θητεία μικρότερη από περασμένες εποχές (!).