Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Υμηττός, η διαβούλευση έλαβε τέλος...

============================================

Φίλες και φίλοι,

Σας καλωσορίζω στον ηλεκτρονικό χώρο που φιλοξενεί τη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο προεδρικού διατάγματος «Προστασία ορεινού όγκου Υμηττού», το οποίο διαμορφώθηκε από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Αθήνας (ΟΡΣΑ).

Με το εν λόγω διάταγμα, ελπίζουμε πως επιτέλους θα βάλουμε ένα τέλος στην υποβάθμιση ενός από τους σημαντικότερους ορεινούς όγκους της Αττικής.

Ο Υμηττός έχει εξαιρετική οικολογική σημασία και ως οικοσύστημα, θέλουμε να τον προστατεύσουμε. Λόγω της αξίας των οικοτόπων, η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 και προστατεύεται από την κοινοτική οδηγία για τους οικοτόπους. Εντός των επομένων βδομάδων, το Υπουργείο ΠΕΚΑ, θα εντάξει τον Υμηττό και σε επιπλέον προστατευτικό καθεστώς, με βάση την κοινοτική οδηγία για τα άγρια πουλιά (79/409/ΕΟΚ).

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις πολύτιμες απόψεις και τη συμμετοχή σας


Τίνα Mπιρμπίλη
Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Από το http://www.opengov.gr/minenv/?p=512
============================================

Εμείς ευχαριστούμε την κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, υπουργό ΠΕΚΑ, που μας έδωσε την ευκαιρία και την δυνατότητα να καταθέσουμε σαν κυνηγοί και τις δικές μας θέσεις για την απαγόρευση του κυνηγίου στον Υμηττό, μία απαγόρευση που δεν βοηθά το οικοσύστημα του βουνού όπως φέρεται σχεδιασμένη.

Όπως έχουμε πληροφορηθεί από πρόσφατα δημοσιεύματα, η ΚΣΕ έχει σχέδια, μελέτες, που εναρμονίζονται πλήρως με τις Κοινοτικές Οδηγίες. Θέλουμε να πιστεύουμε λοιπόν ότι το υπουργείο θα λάβει σοβαρά υπόψη του τις θέσεις των κυνηγών εφόσον είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, αλλά και τις θέσεις των κυνηγών της ανοικτής Διαβούλευσης.

Στην ανοικτή Διαβούλευση 2195 σχόλια κατατέθηκαν για το άρθρο 7 παράγραφο 3 για τον Υμηττό. Το 90% περίπου των σχολίων τάσσονται υπέρ της απρόσκοπτης συνέχισης του κυνηγίου.

Από εδώ και μετά, το υπουργείο θα λάβει υπόψη του ως οφείλει όλες τις θέσεις και απόψεις, όλες τις επιστημονικές μελέτες που έχουν κατατεθεί και θα αποφασίσει. Δρώντας με οικολογική ευαισθησία και με δημοκρατική συνέπεια το υπουργείο, βέβαιο είναι ότι θα αποσύρει το άρθρο 7 παράγραφο 3. Τουλάχιστον αυτό ορίζει η λογική και το συμφέρον του Υμηττού.

Γνωρίζει η υπουργός κυρία Τίνα Μπιρμπίλη ότι ο Έλληνας κυνηγός δεν είναι εχθρός της φύσης όπως τεχνηέντως έχει περάσει σε μερίδα της κοινωνίας μας μέσα από προπαγανδιστικά ΜΜΕ. Γνωρίζει επίσης ότι τον κυνηγό μπορεί να τον έχει σύμμαχο για πυρασφάλεια, πυρόσβεση, φύλακα του δάσους και της πανίδας της χώρας μας.

Ο Έλληνας κυνηγός, πολλά μπορεί να προσφέρει σε εθελοντική βάση, δίχως μάλιστα να επιβαρύνει το δημόσιο ταμείο. Στο χέρι λοιπόν της υπουργού μας είναι να δράσει σαν υπουργός όλων των ελεύθερων πολιτών και να αξιοποιήσει στο έπακρο της δυνατότητες προσφοράς του καθενός μας. «Η δύναμις εν τη ενώσει» λέει κάποιο ρητό.

Ας ξεκινήσει από εκεί η υπουργός μας …