Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

«Εισφορά», η λέξη του μέλλοντος …


     Την γνωρίζω καλά την άδεια πόλη τον Αύγουστο - και εκεί κατά της Παναγίας – που η μισή Ελλάδα ξεκουράζεται στην άλλη μισή, την λατρεύω κυριολεκτικά. Τέλεια πόλη για μοναχικούς λύκους σαν και του λόγου μου.

     Εκτός από τις υπό το σεληνόφως «prive» συναντήσεις, υπάρχει ο χρόνος μα και η διάθεση για διάβασμα, για ψυχοθεραπεία (αφού υπάρχει φίλος «ψυχώ»), για θερινά σινεμά, και για πάσης φύσεως ενασχολήσεις που γεμίζουν νού και σώμα. Για την υγεία μας όλα δηλαδή. Ο Αύγουστος στην άδεια πόλη έπρεπε κανονικά να είναι η καθημερινότητά μας, μα δεν είναι δυστυχώς.

     Η καθημερινότητα έχει ανηφοριά – ειδικά την τρέχουσα περίοδο. Και δεν αναφέρομαι στα γνωστά και παγκοσμίως γνωστά προβλήματά μας – μα στα πιο εξειδικευμένα την περίοδο που διανύουμε και αφορούν εμάς τους κυνηγούς.

     Είναι εκπληκτικό αυτό που γίνεται με την κυβέρνησή μας. Η μόνη της έγνοια είναι τα λεφτά, να μαζέψει όσα περισσότερα μπορεί – και έχει ξεζουμίσει τον κόσμο και ζητά και άλλα, και άλλα. Καταντήσαμε, να μας πονά το δόντι μας και αυτοί να μας φορολογούν τον πόνο, πονά η ψυχούλα μας, φόρο αυτοί, πονά το μυαλό μας από τα σκουπίδια που μας σερβίρουν, φόρο αυτοί. Ξεπέρασαν κατά πολύ και τον καημένο Οθωμανό κατακτητή που ο φουκαράς μας έπαιρνε μονάχα την δεκάτη – δεν μαρτυράω τι μας έπαιρναν οι κοτζαμπάσηδες και οι κάποι – ξέρετε, αυτοί που στην ιστορία μας αγιοποιήθηκαν και ηρωοποιήθηκαν. Με κάνουν οι άχρηστοι άνθρωποι που μας κυβερνούν και αναπολώ τον κατακτητή – εκείνος είχε περισσότερη τσίπα και αν θέλετε είχε και την μπέσα που ήταν νόμος απαράβατος.

     Αφού άδειασαν τις τσέπες του κόσμου και πάλι δεν χορταίνουν οι ανεπρόκοποι, αρχίζουν και πιάνουν την κοινωνία κατά ομάδες. Και οποία έκπληξη (!), να το καινούριο χαράτσι στις κυνηγετικές άδειες από το σπουδαίο ΥΠΕΚΑ. Ποιος ο λόγος της αύξησης αυτής; Κανείς δεν γνωρίζει φαντάζομαι, ούτε και ο υπουργός που το υπέγραψε. Ούτε φυσικά και ο εισηγητής της ελεεινής πρότασης. Για το «πράσινο ταμείο» άραγε ή για τα πράσινα άλογα έγινε η αύξηση των κυνηγετικών αδειών;

     Σε στέρεες βάσεις κινείται η ανακοίνωση της Δ’ ΚΟΣΕ για την εισπρακτική καθαρά πολιτική του ΥΠΕΚΑ. Δικαίως διαμαρτύρονται οι κυνηγοί της Ελλάδας για ακόμα μία κλοπή του εισοδήματος τους από την νοσούσα Πολιτεία. Μα ποιος ακούει στον τόπο αυτό;

     Ζηλεύοντας τα νέα κόλπα του ΥΠΕΚΑ, πολλοί κυνηγετικοί σύλλογοι, άρχισαν να βομβαρδίζουν τα μέλη τους με έκτακτες εισφορές. Ζήλεψαν τους «τροϊκανούς» και θέλουν και αυτοί «να επιβάλουν» τους πόθους τους. Παράδειγμα από την πατρίδα μου: «η δασάρχης Βυτίνας ενέκρινε την έκτακτη εισφορά των 7 ευρώ ανά κυνηγετική άδεια γα τον Κυνηγετικό Σύλλογο Δημητσάνας». Τον λόγο της έκτακτης εισφοράς θα τον μάθουμε άραγε; Έχει κατά νου μήπως ο περί ου ο λόγος σύλλογος κάποιο έργο να κάνει, ή μήπως κάποιο άλλο βρίσκεται σε εξέλιξη και τους σώθηκαν τα χρήματα. Αν όντως συντρέχουν τέτοιοι λόγοι, θα κατανοήσω απόλυτα την έκτακτη εισφορά. Αλλά όχι, δεν πιστεύω σε κάτι τέτοιο, διότι και άλλες φορές σε παρελθόντα χρόνο ο ίδιος σύλλογος επέβαλε έκτακτο χαράτσι ( η «εισφορά» είναι πιο ευγενική λέξη) χωρίς λόγο και αιτία (εκτός και αν οι λόγοι ήσαν μη ανακοινώσιμοι).

      Σε όλη την επικράτεια κυκλοφορούν από συλλόγους έκτακτες εισφορές. Αν θέλει κανείς ας μου εξηγήσει το φαινόμενο που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Το θύμα για άλλη μία φορά είναι ο κυνηγός. Έχουμε τα υπουργεία και την σάπια εξουσία που μας αλλάζουν τα φώτα, αποκτήσαμε και τους συλλόγους μας που έμαθαν πλάγιους τρόπους και μας αδειάζουν τις τσέπες. Και μην ισχυρισθεί κανείς το γνωστό: «έλα μωρέ, πως κάνεις έτσι για 7 ευρώ» - και αυτόματα σου δημιουργούνται ενοχές που αναγάγεις σε θέμα μία τόσο ευτελή προσφορά, γιατί αν το κάνει θα τον μαλώσω (!).

     Το κυνήγι άνοιξε με τα φτερωτά και πλησιάζει και η δική μας ώρα – των τριχωτών – μα και η ώρα των περδικάδων. Ας έχουμε καλή υγεία, καλή διάθεση για κυνήγι, και οπωσδήποτε δύναμη – διότι η αγαπημένη μας ενασχόληση έχει εχθρούς.

Καλά κυνήγια σε όλους…

================================

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Κυνήγι» του Ελεύθερου Τύπου την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011.