Πέμπτη, 1 Απριλίου 2010

Συνταγή για "κλέφτικο"

Συνταγή – αρνί κλέφτικο

Έχουμε ένα μεγάλο αρνί βάρους 16 – 20 κλ περίπου.

Ανοίγουμε στο χώμα μεγάλο λάκκο για να χωρά με άνεση το αρνί και τον καίμε καλά.

Αφού καεί καλά ο λάκκος, αφαιρούμε όλα τα κάρβουνα απ’ αυτόν και τοποθετούμε το αρνί ασφαλισμένο μέσα στο τομάρι του. Εξυπακούεται ότι έχουμε βάλει αλάτι και πιπέρι στο εσωτερικό του και το έχουμε ράψει καλά.

Σκεπάζουμε καλά με το χώμα το αρνί και κλείνουμε τον λάκκο και από πάνω τοποθετούμε κάρβουνα που καίνε συνέχεια. Φροντίζουμε μάλιστα ώστε κάποιοι από την παρέα μας να συντηρούν διαρκώς τη φωτιά που πρέπει να είναι σε όλη της τη διάρκεια μικρή.

Έπειτα από 24 ώρες ανοίγουμε τον λάκκο, βγάζουμε το αρνί και …… καλή μας όρεξη.

Την ίδια δουλειά με το τομάρι, κάνουν και τα πήλινα σκεύη.

Επειδή η διαδικασία είναι χρονοβόρα, απαιτείται μεγάλη παρέα για τη συνεχή συντήρηση της φωτιάς. Είθισται η διαδικασία αυτή να ξεκινά από το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου για να είναι το «κλέφτικο» έτοιμο την επόμενη ημέρα στο γιορτινό τραπέζι.

Την συνταγή αυτή την πρωτοδοκίμασα στη Ρούμελη, σε ένα μικρό χωριό ανάμεσα στο Ευπάλιο και το Κλίμα πριν μερικά χρόνια, και στη συνέχεια και άλλες φορές στο χωριό μου μα και αλλού, πάντοτε με μεγάλη παρέα.

Αυτό είναι το πραγματικό «κλέφτικο» και δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει παρά μόνο από τη Ρούμελη, τη μάνα της Κλεφτουριάς.



Καλό Πάσχα σε φίλους και οχτρούς!

Υγ: αν δεν πετύχει η προσπάθεια, δοκιμάστε πάλι, αξίζει τον κόπο.


============================================
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο περιοδικό «Κυνήγι» του Ελεύθερου Τύπου την Μεγάλη Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010.