Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Τρείς σπάνιες συνταγές αγριογούρουνου...

Ακούω κατά περιόδους αρκετούς συνανθρώπους μου να αναρωτιούνται: «πως αντέχεις και γεύεσαι έναν αγριόχοιρο, δεν τον λυπάσαι;». Αυτοί όμως που τρώνε τις ορμόνες και τις τοξίνες, τις βιομηχανικές τροφές και τα ύποπτα κατασκευάσματα, τα «οικολογικά ορθώς» θρεμμένα χορτάρια και ζώα αναρωτήθηκαν ποτέ τη δηλητήρια συνηθίζει ο οργανισμός τους;

Εμείς οι κυνηγοί είμαστε τυχεροί – το ίδιο και οι φίλοι μας, που έχουμε τη δυνατότητα να γευτούμε τα αγαθά της φύσης είτε κυνηγώντας τα είτε συλλέγοντάς τα. Διότι ο κυνηγός, εκτός από το κυνήγι, θα σκύψει με το μαχαίρι του να κόψει και κάποιο αγριόχορτο στο βουνό που βρίσκεται. Και τις περισσότερες φορές αυτό ακριβώς γίνεται, πίσω στο σπίτι χορταρικά του βουνού πηγαίνουν και που και πού τα αποτελέσματα της κάρπωσης.

Είμαστε τυχεροί εμείς οι κυνηγοί διότι έχουμε γευτεί το «άγριο» σε πολλές εκδοχές. Από το κλασικό «στιφάδο», το «κοκκινιστό» βεβαίως σε άπειρες παραλλαγές μέχρι και «φρικασέ!» Σήμερα λοιπόν έχουμε συνταγές με αγριόχοιρο. Σας δίνουμε τρείς συνταγές: η πρώτη και η πιο διάσημη από τον «μάγειρα Αθήναιο» που την πρωτοδημοσίευσε στον flash.gr και την πήραν ανά την Ελλάδα και την έκαναν δική τους πολλοί «μερακλήδες».

Για να διαβάσετε τη συγκεκριμένη συνταγή που είναι και μεγάλη η άτιμη!, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα Arcadians.gr στην «φύση & οικολογία». O μάγειρας Αθήναιος εκτός από τη συνταγή μας αναλύει με τον δικό του τρόπο ποιο κρέας ονομάζουμε κυνήγι.

-------------------------------------------------
Έχετε δοκιμάσει ποτέ «αγριόχοιρο φρικασέ»; Αν όχι, η συνταγή που ακολουθεί δια χειρός Πόπης Ντάβου από το Ράφτη Ηραίας Αρκαδίας, δίνει άλλη διάσταση στις γεύσεις που ξέρατε.

Η τρίτη συνταγή «αγριόχοιρος ψητός στον φούρνο» προέρχεται εξ Ιταλίας από τον φίλο μας τον Φραντζέσκο Συρακουσάνο. Την δοκίμασα πρόσφατα με μια «παλαβή παρέα» και είχαμε ομαδικές λιποθυμίες γεύσεων. Φραντζέσκο είσαι μέγας!

Συνταγή Πόπης Ντάβου «Αγριόχοιρος φρικασέ».
Υλικά για δύο κιλά κρέας
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φλυτζάνια λάδι
1 κουταλάκι πιπέρι
1 κουταλάκι αλάτι
1 φλυτζάνι λευκό κρασί

Άγρια χόρτα (τουλάχιστον 3 κιλά)
2 αυγά (για το αυγολέμονο)
Το ζουμί απο 1 λεμόνι.

Εκτέλεση
Βάζουμε κρέας στο νερό αλλάζοντάς το κάθε μισή ώρα για 3 ώρες μέχρι να καθαρίσει από το αίμα του.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρέας στο λάδι, το αλατοπιπερώνουμε και το σβύνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε δυο ποτήρια νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά αφήνοντας να βράσει το κρέας.Όταν βράσει το κρέας το βάζουμε σε μια άλλη κατσαρόλα και μέσα στο ζουμί του βάζουμε τα χόρτα να βράσουν. Όταν κοντεύουν να βράσουν βάζουμε και πάλι το κρέας μέσα να πάρει βράσει μαζί με τα χόρτα και να μείνει λίγο ζουμί.
Αυγοκόβουμε και περιχύνουμε τα χόρτα με το κρέας.
--------------------------------------------------------
Συνταγή Φραντζέσκου «Αγριόχοιρος ψητός στο φούρνο με πατάτες»
Υλικά για 3 κιλά αγριογούρουνο
Για τη μαρινάδα
κόκκινο κρασί
1 κ.γ. μπαχάρι
5 φύλλα δάφνη
μισό ματσάκι σέλινο
4 καρότα
2 μέτρια κρεμμύδια
2 πιπεριές (μια κίτρινη μια πορτοκαλιά)
λάδι
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε το αγριογούρουνο σε μερίδες. Το μαρινάρουμε για τουλάχιστον 12 ώρες στο κόκκινο κρασί, στο μπαχάρι και τη δάφνη.
Σε ένα μεγάλο ταψί, βάζουμε το αγριογούρουνο μαζί με το σέλινο, τα κρεμμύδια, τα καρότα και τις πιπεριές, όλα ψιλοκομμένα. Αλατίζουμε, πιπερώνουμε. Προσθέτουμε ένα φλιτζάνι λάδι και λίγο πάνω από δύο ποτήρια νερό. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 3 ώρες. Γυρίζουμε τακτικά τα κομμάτια του κρέατος. Αν δούμε ότι στεγνώνει, προσθέτουμε νερό.

Πατατούλες
Υλικά
1 1/2 κιλό πατάτες μικρές, στρογγυλές
1 κ. σούπας δενδρολίβανο
1 πρέζα φασκόμηλο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
μισό φλυτζάνι λάδι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις πατάτες από το χώμα,, αλλά δεν τις ξεφλουδίζουμε! Αν κάποιες είναι πιο μεγάλες, τις κόβουμε απλά στη μέση. Σε ένα αντικολλητικό ταψί, βάζουμε τις πατάτες και τα υπόλοιπα υλικά, το λάδι και 1 1/2 φλυτζάνι νερό. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε περίπου 1 ώρα είναι έτοιμο.

Καλή σας (μας) όρεξη!!.

--“Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό
«Τύπος – Κυνήγι» του Ελεύθερου Τύπου την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009”--