Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Αμβρακικός - επερώτηση Γιάννη Μιχελάκη


Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο κατέθεσε επερώτηση ο βουλευτής επικρατειας  της ΝΔ  Γιάννης Μιχελάκης με θέμα... αδικία εις βάρος των.... Ελλήνων κυνηγών με αφορμή την υπογραφή της απόφασης για συνέχιση της πλήρους απαγόρευσης... "θήρας"στον... Αμβρακικό  !
Ο κ. Μιχελάκης τονίζει σχετικά:
Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος και οι κατά τόπους Κυνηγετικοί Σύλλογοι όλης της χώρας εκφράζουν την εύλογη και δίκαιη διαμαρτυρία τους προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής με αφορμή την υπογραφή της Απόφασης για συνέχιση της πλήρους απαγόρευσης θήρας στον Αμβρακικό.  
      Οι 200.000 Έλληνες κυνηγοί αισθάνονται δικαιολογημένα μεγάλη απογοήτευση, όχι μόνο γιατί ανέμεναν μία απόφαση που θα επέτρεπε το κυνήγι σε έξι συγκεκριμένες περιοχές της αχανούς αυτής έκτασης, αλλά και γιατί σε αντίστοιχους υδροβιότοπους σε όλη την Ευρώπη η θήρα επιτρέπεται, έστω και με ορισμένους περιορισμούς που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος.
      Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι η ανωτέρω απαγορευτική απόφαση δεν έλαβε υπ’ όψιν την πρόταση των αρμοδίων τοπικών Δασικών Υπηρεσιών, την απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, την εισήγηση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας και τη γνώμη των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που κινούνταν ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση.
     Επιπρόσθετα, στη μοναδική σχετική μελέτη, η οποία ανατέθηκε από κρατικό φορέα με αντικείμενο τη δυνατότητα διεξαγωγής θήρας στον Αμβρακικό, καθορίστηκαν συγκεκριμένες περιοχές για κυνήγι, ενώ παράλληλα, σε ειδική ημερίδα που διοργανώθηκε πρόσφατα στην Άρτα με θέμα τον Αμβρακικό, ειδικοί περιβαλλοντολόγοι επιβεβαίωσαν τη συμβατότητα της θήρας με την προστασία του υδροβιότοπου της ανωτέρω περιοχής.
      Περαιτέρω, είναι άξιο προσοχής ότι αντίθετα με τη λανθασμένη εντύπωση που επικρατεί σε μερίδα της κοινής γνώμης, το κυνήγι αποτελεί έκφραση αγάπης προς τη φύση και οι Έλληνες κυνηγοί  προστατεύουν με κάθε δυνατό τρόπο το φυσικό περιβάλλον.
      Υπό το πρίσμα αυτό η πολιτεία οφείλει να σεβαστεί εμπράκτως την επιθυμία των 200.000 συμπολιτών μας να κυνηγήσουν σε συγκεκριμένες και αυστηρά οριοθετημένες περιοχές του Αμβρακικού, οι οποίες σύμφωνα με όλες τις σχετικές μελέτες και έρευνες είναι απολύτως συμβατές με τη θήρα, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η προστασία του περιβάλλοντος.  
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
Ποια είναι η θέση σας για το ανωτέρω ζήτημα ;
    Ποια μέτρα θα λάβετε για την αποκατάσταση της οφθαλμοφανούς αδικίας που υπέστη ο κυνηγετικός κόσμος της χώρας μας με αφορμή την επίμαχη αυτή απαγορευτική απόφαση ;