Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Θηροφυλακή, η δική μας απάντηση …

Για την Θηροφυλακή ο λόγος - που οι μεν οικολόγοι προσπαθούν να της αφαιρέσουν τον ρόλο – οι λαθροθήρες που προσπαθούν να την αποφύγουν και σε πολλές περιπτώσεις να την εξοντώσουν – και οι κυνηγετικές οργανώσεις και οι νόμιμοι κυνηγοί που προσπαθούν να την βοηθήσουν αναγνωρίζοντας το σπουδαίο έργο της.

Η Θηροφυλακή είναι η δική μας απάντηση στην ανίκανη πολιτεία να διαφυλάξει το δάσος από τους πάσης φύσεως βιαστές της. Είναι το σημαντικότερο έργο της ΚΣΕ από ιδρύσεως της έως σήμερα - και οφείλουμε να αναγνωρίζουμε τα καλώς καμωμένα πράγματα.

Το εγχείρημα πέτυχε αν και πέρασε και συνεχίζει να περνά από συμπληγάδες – από εμπόδια απρόβλεπτα πολλάκις που συναντά στην πορεία του. Η αμήχανη και άπειρη αρχή του έργου της – ημέρα με την ημέρα και χρόνο με τον χρόνο, διορθώνεται, αφού όλα τα πράγματα μόνο στην πράξη αποκτούν την ωριμότητα - και σαν αποτέλεσμα αυτής αργά μεν αλλά σταθερά αρχίζουν στον ορίζοντα να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα από τις επιτυχίες της.

Δεν έχω μπροστά μου στατιστικά στοιχεία για να μιλήσω με αριθμούς – μα δεν θα μου άρεσε κιόλας. Γνωρίζω όμως πολύ καλά – και εσείς οι κυνηγοί καλύτερα ίσως από εμένα, ότι, το παραγόμενο έργο της Θηροφυλακής έχει αποκτήσει πλέον όγκο, γίνεται μεγάλο.


Δεν αναφέρομαι ασφαλώς μόνο στις τελευταίες της μεγάλες και σπουδαίες επιτυχίες με κάθε λογής εγκληματίες που είτε φοράνε ράσα είτε άλλα ρούχα - μα στην μεθοδικότητα με την οποία δουλεύει εδώ και αρκετό διάστημα – και σαν φυσικό επακόλουθο ήταν να ακολούθησαν οι επιτυχημένες συλλήψεις.

Το «εργαλείο» αυτό, τον φορέα που έδωσε ανάσες ζωής στους νόμους του δάσους με το έργο του – την Θηροφυλακή, έχουμε υποχρέωση όλοι μας, κυνηγοί, δημοσιογραφικά έντυπα, διαδίκτυο, οργανώσεις κ.α., να την προασπίσουμε και να μην της δημιουργούμε προβλήματα. Και καλό είναι – ειδικότερα οργανώσεις και σύλλογοι, να μην «κάψουν» το χαρτί αυτό, το δυνατότερο απ’ όσα είχαμε και αποκτήσαμε μέχρι σήμερα. Και το αναφέρω αυτό διότι έχει διαπιστωθεί σε λίγες ασφαλώς περιπτώσεις, πρόεδροι συλλόγων να δίνουν οδηγίες σε θηροφύλακες ποιούς να ελέγξουν κατ’ επιλογή. Δεν αναφέρομαι σε τυχαίο περιστατικό αλλά σε προσωπική εμπειρία (προ διετίας) που καθ’ υπόδειξη προέδρου κυνηγετικού συλλόγου, με έλεγξε ο θηροφύλακας – και τη στιγμή μάλιστα που μόλις αναχωρούσα από το χωριό μου με πολιτική ενδυμασία και το όπλο στη θήκη του, για την Αθήνα – και την στιγμή μάλιστα που σταμάτησα μόνος μου στο δρόμο βλέποντας αυτοκίνητα της θηροφυλακής και κυνηγών. Την διαταγή: «αυτόν να τον ελέγξεις» που απηύθηνε ο πρόεδρος στον θηροφύλακα, το ονομάζω παράβαση καθήκοντος – αφ’ ης στιγμής και ο ίδιος με την ομάδα του ήσαν ελεγχόμενοι. Και κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε ο θηροφύλακας την ίδια στιγμή να έκανε αυστηρή σύσταση στον πρόεδρο – που δυστυχώς δεν έκανε. «Να με ελέγξεις, όχι όμως επειδή το είπε ο πρόεδρος αλλά επειδή το θεωρείς εσύ σκόπιμο». Και έδωσα τα χαρτιά μου στον θηροφύλακα για να διευκολύνω την δουλειά του και την αμηχανία του.

Καλό είναι αυτές οι λογικές ορισμένων προέδρων να απομονώνονται. Προσβάλλουν το έργο της θηροφυλακής μα και το δικό τους κύρος με την εμπάθεια που δείχνουν στους κυνηγότοπους. Η Θηροφυλακή έγινε για να είναι ανεξάρτητη αρχή – ένας καινούριος ελεγκτικός μηχανισμός που δεν χρειάζεται πάτρωνες για το έργο της παρά μόνο κονδύλια δικά μας. Ας μην εισέλθουμε λοιπόν στη λογική «αφού σε πληρώνω θα πρέπει και να σε ελέγχω ή να σε διατάζω».

Το έργο της Θηροφυλακής είναι πλέον αναγνωρίσιμο με όλα τα εμπόδια η τα προβλήματα που συναντά στο δρόμο της. Και σε τούτη τη διαδρομή της, ασφαλώς συνέβαλε τα μέγιστα η ΚΣΕ και οι Ομοσπονδίες και οι Σύλλογοι. Ας μην επιτρέψουμε σε ελάχιστους ευτυχώς συναδέλφους να ακυρώσουν το έργο τούτο με τις συμπεριφορές τους που δεν είναι προς μίμηση μα προς αποφυγή. Στον κυνηγότοπο δεν χωράνε τα «εγώ» μα τα «εμείς», μας αρέσει ή όχι, είμαστε όλοι ίσοι – πρόεδροι και απλοί κυνηγοί……

===========================================
Δημοσιεύτηκε στο ένθετο περιοδικό «Κυνήγι» του Ελεύθερου Τύπου την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010
===========================================
Στη φωτό - αρκούδα κυνηγά λαθροκυνηγό;